Η Ιταλία «ψήνει» να δώσει την Autobianchi στην Κίνα!

Η Κίνα ήδη έχει βρει τη λύση απέναντι στους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν είναι άλλος από τα εργοστάσια στη Γηραιά Ήπειρο. Άπαξ και οι Κινέζοι κατασκευαστές φτιάχνουν τα αυτοκίνητά τους στα εδάφη της Ευρώπης, κανένα αντίμετρο της Κομισιόν δεν τους πιάνει. Μια συνθήκη που δημιουργεί ευκαιρίες όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Η Ιταλία εξετάζει μια τέτοια, ανατρεπτική είναι η αλήθεια, κίνηση, που αφορά ιστορικές φίρμες όπως η Autobianchi.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το  Il Sole 24 Ore, η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών και της Stellantis, ώστε να παραχωρήσει τα δικαιώματα των Autobianchi και Innocenti! Αμφότερες ανήκουν στο πορτφόλιο της Stellantis, μέσω της Fiat και της Lancia, ωστόσο το ρεπορτάζ των Ιταλών αναφέρει πως η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να τις πουλήσει σε τρίτους επενδυτές, δίχως τη συναίνεση της ιδιοκτήτριας εταιρίας! Το μυστικό κρύβεται πίσω από έναν νόμο του Υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος αναφέρει πως «μάρκες που μένουν αναξιοποίητες ή υπόκειται σε διαδικασία παύσης από τις μητρικές για τουλάχιστον 5 χρόνια, δύνανται να περάσουν στην ιδιοκτησία του κράτους».

Η κατάσταση, βέβαια, είναι αρκετά πολυσύνθετη, καθώς φαντάζει κάπως δύσκολο να πάνε κλητήρες στα κεντρικά της Stellantis και απλά να πάρουν τις Autobianchi και Innocenti. Και οι δυο πάντως, τα κριτήρια περί «αναξιοποίητων μαρκών» τα πληρούν. Η Autobianchi έκλεισε το 1995, για να την ακολουθήσει δυο χρόνια αργότερα η Innocenti. Από τότε και μέχρι το επίμαχο δημοσίευμα, νέα τους δεν είχαμε. Όπως φαίνεται, όμως, στο μέλλον θα ασχοληθούμε πολύ περισσότερο με τις δυο ιστορικές φίρμες, καθώς η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη καταθέσει αίτημα και να έχει αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης των δυο brand! Κάτι που, πάντα βάσει των αναφορών από τη γείτονα, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για είσοδο των Κινέζων στην ιταλική αγορά. Παρόλα αυτά, αμφότερες οι μάρκες λέγεται πως θα επαναδραστηριοποιηθούν με διαφορετικά σήματα και γραφικά, από αυτά που διατηρούν τα αρχεία της Stellantis.

Get it on Google Play Download on the App Store