Επίσημο: Η McLaren ανήκει πλέον στους Άραβες

Από τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε προαναγγελθεί, για να γίνει πια με κάθε επισημότητα πράξη: το κρατικό fund της Mumtalakat Holding Company από το Μπαχρέιν, είναι ο νέος ιδιοκτήτης της McLaren.

Το πάμπλουτο νησί της Μέσης Ανατολής αποκτά ολοκληρωτικά τον έλεγχο του McLaren Group, καθότι ούτως ή άλλως η MHC είχε ήδη το 60% των μετοχών. Πλέον έφτασε το 100% και παίρνει για τα καλά τα ηνία της φίρμας από το Γουόκινγκ. Τόσο το fund του Μπαχρέιν, όσο και άλλοι επενδυτές, έπαιξαν ζωτικής σημασίας ρόλο στην επιβίωση της McLaren τα τελευταία 3 χρόνια, μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την Telegraph οι Άγγλοι έχουν λάβει πάνω από 600 εκατομμύρια λίρες (692,3 εκατ. ευρώ) τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (από τον Ιούλιο του 2022), με τα 370 εκατ. (427 εκατ. ευρώ) να μπαίνουν στα ταμεία μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου φέτος. Κίνηση επιτακτικής ανάγκης, καθώς το 2022 η χρονιά είχε κλείσει με ζημιές 349 εκατ. λιρών (402,7 εκατ. ευρώ) για τη McLaren.

Η συμμετοχή της Mumtalakat Holding Company στα δρώμενα των Άγγλων άρχισε στα τέλη του ’22, όταν έδωσε πάνω από 100 εκατ. λίρες (115,4 εκατ. ευρώ) για να αποκτήσει διάφορα ιστορικά αυτοκίνητα που τους είχε βάλει πωλητήριο η McLaren, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εξέλιξη της Artura. Να σημειωθεί εδώ πως η McLaren Racing (υπεύθυνη για το αγωνιστικό πρόγραμμα της εταιρίας, σε Formula 1 και Indycars) έχει διαφορετική διοίκηση από το μητρικό McLaren Group και δικούς της επενδυτές.

Get it on Google Play Download on the App Store