Το έχουν όλα τα ελαστικά. Τι δείχνει;

Σε κάθε ελαστικό υπάρχουν πάρα πολλές ανάγλυφες ενδείξεις στα πλαϊνά τους τοιχώματα, όπως νούμερα, γράμματα και λέξεις. Όλοι αυτοί οι κωδικοί δείχνουν τις προδιαγραφές του ελαστικού. Η πιο γνωστή είναι η διάσταση, αν και πάλι κάποιοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Για παράδειγμα μια διάσταση 205/55 R16 σημαίνει ότι το 205 είναι το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά, το 55 είναι η σχέση ύψους προς φάρδος διατομής (55%), R είναι η δομή (Radial) και το 16 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

Δίπλα από τη διάσταση βρίσκονται δύο ακόμα σημαντικοί δείκτες, αυτοί του φορτίου και της ταχύτητας. Ο δείκτης φορτίου αντιστοιχεί στο μέγιστο φορτίο (σε kg) που μπορεί να μεταφερθεί από ένα μόνο ελαστικό. Ενδεικτικά το 96 στην πρώτη φωτογραφία ισοδυναμεί με 710 κιλά.

Δίπλα από τη διάσταση βρίσκεται ένας ακόμα σημαντικός δείκτης, αυτός της της ταχύτητας. Κάθε ελαστικό διαθέτει ένα συγκεκριμένο όριο μέγιστης ταχύτητας, ενώ η λανθασμένη επιλογή επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Στην περίπτωση που τοποθετηθεί λάστιχο με χαμηλότερο δείκτη ταχύτητας η φθορά θα είναι πιο έντονη και θα υπερθερμανθεί εφόσον βρίσκεται κοντά ή ξεπεραστεί από την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου. Στην αντίθετη περίπτωση, αν τοποθετηθεί ελαστικό με πολύ υψηλό δείκτη ταχύτητας σε ένα απλό αυτοκίνητο, τότε δεν θα ζεσταίνεται, που σημαίνει ότι δεν θα πετυχαίνει το επιθυμητό, κράτημα και φρενάρισμα.

Για αυτό πάντα προσέχουμε το δείκτη ταχύτητας των ελαστικών να έχει μια λογική απόσταση από την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου. Πιο αναλυτικά:

P έως 150 χλμ./ώρα
Q έως 160 χλμ./ώρα
R έως 170 χλμ./ώρα
S έως 180 χλμ./ώρα
T έως 190 χλμ./ώρα
U έως 200 χλμ./ώρα
H έως 210 χλμ./ώρα
V έως 240 χλμ./ώρα
W έως 270 χλμ./ώρα
Y έως 300 χλμ./ώρα
(V) 300+ χλμ./ώρα

Get it on Google Play Download on the App Store