Τι συμβολίζει η «χελώνα» στον πίνακα οργάνων;

Κάθε αυτοκίνητο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εμφανίσει βλάβη ή μια δυσλειτουργία, που μπορεί να οφείλεται σε πιθανό πρόβλημα κάποιου εξαρτήματος ή γιατί κάτι κάνει λάθος ο οδηγός του. Συνήθως, όταν συμβαίνει μια τέτοια περίπτωση, αυτομάτως ανάβει η αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων, σε χρώμα κόκκινο ή πορτοκαλί.

Ο οδηγός δεν πρέπει να αγνοήσει το «λαμπάκι» που ξαφνικά ενεργοποιήθηκε. Η πρώτη κίνηση είναι να σταθμεύσει σε ένα ασφαλές σημείο και να ανατρέξει στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου για να διαβάσει τι σημαίνει, τι να κάνει και ποια βλάβη μπορεί να υπάρχει. Για παν ενδεχόμενο, η καλύτερη επόμενη κίνηση είναι κλήση στην οδική βοήθεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η λυχνία που δείχνει με κίτρινο χρώμα μια χελώνα, είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να προειδοποιεί ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου κινείται τόσο αργά σαν… χελώνα, ή να πηγαίνει σιγά γιατί είναι άσχημες οι καιρικές συνθήκες ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η κίτρινη προειδοποιητική λυχνία σημαίνει μειωμένη απόδοση του συστήματος κίνησης και ο οδηγός πρέπει να ελαττώσει την ταχύτητα.

Σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης σημαίνει ότι το μοτέρ δεν λειτουργεί σωστά και δεν μπορεί να συνεχίζει να παρέχει τη μέγιστη ισχύ. Εάν πρόκειται για ηλεκτρικό μοντέλο σημαίνει ότι η μπαταρία έχει χαμηλή φόρτιση και για λόγους προστασίας το σύστημα αναλαμβάνει τα ηνία από τον οδηγό και περιορίζει την ποσότητα της ισχύος. Εάν ο χρήστης δεν δώσει καμία σημασία, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο ανά πάσα ώρα και στιγμή θα ακινητοποιηθεί.

Get it on Google Play Download on the App Store