Τι πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα – από 1 ευρώ

Κάθε οδηγός πρέπει να έχει οπωσδήποτε στο αυτοκίνητο του κάποια άκρως απαραίτητα πράγματα βάσει του ΚΟΚ. Αυτά είναι το φαρμακείο, ο πυροσβεστήρας, το προειδοποιητικό τρίγωνο, οι αντιολισθητικές αλυσίδες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο), η ρεζέρβα ή το κιτ επισκευής ελαστικού και ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών οράσεως (για όσους έχουν μυωπία).

Όλα όμως αυτά θα πρέπει να ελέγχονται, διαφορετικά μπορεί όταν χρειαστούν για είναι άχρηστα. Για παράδειγμα μπορεί ο πυροσβεστήρας να έχει λήξει, το ίδιο και τα πράγματα του φαρμακείου, η ρεζέρβα να έχει χάσει αέρα κ.λπ. Ωστόσο, στο πορτ μπαγκάζ κάθε αυτοκινήτου καλό είναι να υπάρχουν και άλλα πολύ χρήσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος. Τα πιο κύρια είναι αυτά που σας παραθέτουμε παρακάτω.

Καλώδια εκκίνησης ανάγκης από 5 ευρώ

mpataria

Η μπαταρία που έχει αποφορτιστεί, είναι η πιο κύρια αιτία που καλείται η οδική βοήθεια. Μια φθηνή σωτήρια λύση αποτελούν τα καλώδια εκκίνησης ανάγκης. Η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι εύκολη, ενώ για όσους δεν γνωρίζουν αναγράφεται στα βιβλία χρήσης των αυτοκινήτων. Το κόκκινο καλώδιο του θετικού πόλου της άδειας μπαταρίας πιάνει στο θετικό πόλο του δότη και το μαύρο καλώδιο του αρνητικού πόλου της φορτισμένης μπαταρίας με τη γείωση του αυτοκινήτου που έχει μείνει. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται και άλλο αυτοκίνητο για να δώσει ρεύμα. Διαφορετικά υπάρχει η επιλογή του φορητού φορτιστή μπαταρίας, όμως θα πρέπει να είναι φορτισμένος και το κόστος ξεκινά από περίπου 5 ευρώ.

Επιδιορθωτικό ελαστικών από 6 ευρώ

Ακόμα και όταν το αυτοκίνητο διαθέτει ρεζέρβα, ένα επιδιορθωτικό ελαστικών μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Και αυτό γιατί δεν απαιτείται να βγει το λάστιχο που έχει κλατάρει από μια πρόκα για παράδειγμα. Φουσκώνει το λάστιχο και κλείνει την τρύπα (κανονικού μεγέθους) που έχει δημιουργηθεί και είναι μια λύση άμεσης ανάγκης μέχρι να φτάσει το αυτοκίνητο στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ.

Τρόμπα αυτοκινήτου από 14 ευρώ

Η ηλεκτρική τρόμπα χρησιμεύει πολύ αν το λάστιχο έχει ξεφουσκώσει γιατί πάτησε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Αν το εντοπίσουμε δεν τον αφαιρούμε, γιατί ο αέρας θα φύγει αμέσως σε κάθε προσπάθεια. Αν έχει χάσει τον αέρα με αργό ρυθμό, τότε ένα γρήγορο φούσκωμα σώζει την κατάσταση για να πάει το αυτοκίνητο μέχρι το βουλκανιζατέρ. Έτσι δεν απαιτείται να μπει η ρεζέρβα ή να γίνει χρήση του κιτ επισκευής ελαστικού, με την προϋπόθεση ότι η απόσταση που θα διανυθεί είναι πολύ σύντομη.

Φακός LED από 3 ευρώ

Ένας απλός φακός τσέπης LED που πωλείται και στα σούπερ μάρκετ, μπορεί να βοηθήσει κάθε οδηγό να αντιμετωπίσει πιο εύκολα ένα ξαφνικό πρόβλημα. Όπως το να έχει σκάσει λάστιχο το βράδυ σε περιοχή χωρίς φωτισμό, ή να έχει προκληθεί οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής διαδρομής. Άλλωστε χωράει παντού και φέγγει πολύ, αρκεί οι μπαταρίες να έχουν ρεύμα.

Μετρητής πίεσης των ελαστικών από 1 ευρώ

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο ελαστικού και η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή. Ο πιο απλός και φθηνότερος τύπος μετρητής πίεσης ελαστικών είναι ο αναλογικός πνευματικός τύπου στυλό, που μπορεί να αποθηκευτεί παντού στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Ο αναλογικός πνευματικός με το μανόμετρο (όπως στα πρατήρια υγρών) είναι πιο πρακτικός, ενώ πωλείται και με ψηφιακές ενδείξεις. Ψηφιακός με ενδείξεις LCD είναι και ο χειρός που μοιάζει με το ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Το πλεονέκτημα των αναλογικών είναι ότι δεν χρειάζονται μπαταρία, ενώ οι ψηφιακοί φωτίζονται και έχουν πιο ευκρινείς ενδείξεις.

Get it on Google Play Download on the App Store