Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, κάθε αυτοκίνητο επιβάλλεται να έχει ζυγό αριθμό σταθερών δεικτών κατεύθυνσης με κίτρινα φώτα που αναβοσβήνουν, ορατά κατά την ημέρα και νύκτα από τους χρησιμοποιούντες την οδό. Τα γνωστά σε όλους φλας, τα οποία αναβοσβήνουν σε όλα τα αυτοκίνητα, αλλά με διαφορετικό ρυθμό, όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει.
Πόσες φορές όμως «ανοιγοκλείνουν» τα φώτα των φλας σε ένα λεπτό; Σύμφωνα με το νόμο, η συχνότητα που αναβοσβήνει το φως πρέπει να είναι 90 παλμοί το λεπτό, με ανοχή συν πλην 30 παλμούς. Κοινώς μεταξύ 60 και 120 παλμών το λεπτό. Στο ενδεχόμενο που έχει καεί μια λάμπα των φλας, τότε αλλάζει ο ρυθμός του χαρακτηριστικού «τικ-τακ», προειδοποιώντας τον οδηγό ότι μια λυχνία δεν ανάβει.
Πότε όμως ο οδηγός πρέπει να χρησιμοποιεί τα φλας;
Όπως αναφέρει ο ΚΟΚ, πριν από κάθε ελιγμό, o οδηγός υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του αυτή, χρησιμοποιώντας για τo σκοπό αυτόν τους δείκτες κατεύθυνσης. Επιπλέον, ο οδηγός που προτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, οφείλει προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να τo πράξει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση των λοιπών χρηστών της oδoύ, oι oποίοι κινούνται πίσω, μπροστά ή πλάι του, ή ετοιμάζονται να τoν προσπεράσουν, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους.
Ποιο είναι το πρόστιμο για μη χρήση των φλας;
Όσοι κάνουν ελιγμούς χωρίς να ανάβουν φλας, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Επιπλέον, αυτός που επιχειρεί στην οδό συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες.