Με ποιες παραβάσεις χάνεις δίπλωμα & άδεια

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) έχει γίνει πιο αυστηρός και πλέον είναι πολύ εύκολο οι οδηγοί να «αποχαιρετήσουν» για σεβαστό χρονικό διάστημα το δίπλωμά τους, αλλά και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια & πινακίδες).

Μάλιστα προβλέπεται πως αν ο οδηγός είναι υπότροπος (δηλαδή επαναλάβει τις παραβάσεις εντός 6μήνου από την πρώτη φορά που τιμωρήθηκε) τότε θα αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα, ενώ ο παραβάτης θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοση του διπλώματος.

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το πρόστιμο για τη σφήνα στο φανάρι;

⇒ Χρήση κινητού τηλεφώνου

Είναι πλέον η μάστιγα των ημερών μιας και βλέπουμε ολοένα και περισσότερους οδηγούς να έχουν κάνει «σκουλαρίκι» το κινητό τους τηλέφωνο. Συμφωνούμε ότι οι ρυθμοί της ζωής και οι εργασιακοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι, όμως τιμόνι και κινητό τηλέφωνο, πέρα ότι μπορούν να σας κάνουν να χάσετε το δίπλωμα σας (στην καλύτερη), μπορούν να αποδειχθούν και θανάσιμος συνδυασμός. Οι έλεγχοι της Τροχαίας έχουν ενταθεί και πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να «σβηστεί» καμία κλήση. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, αν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, όσο οδηγείτε κάντε το με τη χρήση bluetooth, ή τοποθετήστε τη συσκευή σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ποινή: Επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 2 μήνες

⇒ Στάθμευση σε ράμπα αναπήρων

Το να κοιτάμε μόνο τους εαυτούς μας και όχι το συνάνθρωπό μας είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό των ημερών που διανύουμε. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και να σταθμεύουμε το όχημα μας είτε στη θέση τους, είτε εμπρός από ράμπες αναπήρων.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες

⇒ Κίνηση στη ΛΕΑ

Η ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης) είναι μόνο για τα οχήματα ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά, αλλά και οχήματα συντήρησης και οδικής ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων) και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να την χρησιμοποιείτε για να γλιτώσετε μερικά μέτρα παραπάνω στο μποτιλιάρισμα.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες,

⇒ Συνεχής κίνηση φορτηγών στην αριστερή λωρίδα

Η συνεχής κίνηση φορτηγών και λεωφορείων στην αριστερή λωρίδα ή η χρήση της για προσπέραση αιφνιδιάζοντας τους υπόλοιπους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων ή οδών ταχείας κυκλοφορίας τιμωρείται.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες

Διαβάστε επίσης: Η αριστερή λωρίδα είναι για όλους!

⇒ Όχι σκουπίδια στο δρόμο

Πλέον η απόρριψη αντικειμένων που ρυπαίνουν ή που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα τιμωρείται κι αυτή. Επιτέλους γιατί κανείς δεν σέβεται το περιβάλλον.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες

⇒ Κράνος για τους αναβάτες, ζώνες ασφαλείας για τους οδηγούς

Τα έχουμε χιλιογράψει: Η ζώνη σώζει ζωές, όπως και το κράνος! Ειδικά για τους φίλους των δίκυκλων, ο εξοπλισμός προστασίας ενός αναβάτη (μπουφάν, μπότες, παντελόνι, γάντια κ.α.) πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε οδηγού μοτοσικλέτας. Στο δια ταύτα τώρα, η Τροχαία τιμωρεί όσους δεν φοράνε τη ζώνη ασφαλείας τους και το κράνος τους.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες

⇒ Χρήση παιδικού καθίσματος

Το αντίστοιχο ισχύει και με την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, καθώς θα πρέπει να είναι δεμένα στο ειδικό κάθισμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών τιμωρούνται.

Ποινή: Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 2 μήνες

⇒ Τιμόνι κι αλκοόλ δεν πάνε μαζί!

Όσοι εντοπιστούν πίσω από το τιμόνι και έχουν καταναλώσει αλκοόλ, υπάρχουν αυστηρές ποινές.
0,25 mg/λτ. – 0,40 mg/λτ: Πρόστιμο 200 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος
0,40 mg/λτ. – 0,60 mg/λτ: Πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για 90 μέρες
0,60 mg/λτ. & άνω: Μήνυση για πλημμέλημα με την ποινή να αποφασίζεται από το δικαστήριο

Get it on Google Play Download on the App Store