«Άρμα» Toyota Supra με ντίζελ από τανκ! (+video)

Την στιγμή που όλος ο κόσμος νοσταλγεί τον 2JZ κάτω από το καπό της νέας Supra (άσχετα με το γεγονός ότι και το καινούργιο μοτέρ φτάνει τα 1.000 άλογα), ένας Αμερικανός έχει στην κατοχή του την θρυλική 4η γενιά της, με τον εξίσου μυθικό 3λιτρο twinturbo εν σειρά εξακύλινδρο στο μηχανοστάσιο. Και αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με ντίζελ από τανκ!

Ο Ashley Whitsey αγόρασε μια μπλε Supra MK4 πριν 4 χρόνια, χωρίς κινητήρα. Η πρώτη του επιλογή για να γεμίσει ο χώρος κάτω από το καπό, ήταν φυσικά ο 2JZ-GTE. Τα 330 άλογα και 440 Nm του εμβληματικού μοτέρ ανέλαβαν την κίνηση, μαζί με το 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο και μπλοκέ διαφορικό. Σύντομα, όμως, ο Whitsey συνήθισε την ισχύ και αποφάσισε να αλλάξει ρότα, αφού πρώτα έφτασε τον 3λιτρο εν σειρά εξακύλινδρο στα 550 άλογα.

Ο Άγγλος, όμως, ακολούθησε μια καθαρά αμερικανική λύση. Όχι τοποθετώντας κάποιον V8, αλλά «μπουκώνοντας» το μηχανοστάσιο με έναν ντίζελ από άρμα μάχης! Βέβαια, όσο φαντεζί και πραγματική είναι το τελείωμα της παραπάνω πρότασης, άλλο τόσο καθημερινό ισοδύναμο έχει με τη μορφή του προ-προηγούμενου Ram 1500 (που τότε λεγόταν Dodge Ram). O 5.9 λτ. εξακύλινδρος εν σειρά της Cummins, πέρα από μικρά άρματα μεταφοράς προσωπικού, τοποθετείτο και στο αμερικανικό pick up. Υπό εργοστασιακές συνθήκες, απέδιδε 325 ίππους στις 2.900 σ.α.λ. και 827 Nm ροπής στις 1.600 σ.α.λ. Εντελώς διαφορετικά, δηλαδή (πλην καθαρής ιπποδύναμης, που βρίσκεται 5 άλογα κάτω συγκριτικά με τον 2JZ), χαρακτηριστικά σε σχέση με τα εργοστασιακά πρότυπα της Supra.

Οι Cummins γενικότερα, παίρνουν ισχύ πανεύκολα. Η αντικατάσταση της τουρμπίνας, δε, μπορεί να σημάνει έως +100 ίππους και συνολικά κοντά στα 1.000 Nm! Κοντολογίς, η δύναμη δεν λείπει. Ούτε το έντονο παρουσιαστικό, καθώς αναγκαστικά το αμάξωμα της MK4 έχει φουσκώσει/κατακρεουργηθεί σε σχέση με πριν, προκειμένου να χωρέσουν ο κινητήρας, η μετάδοση, η αερανάρτηση και οι τροχοί. Παρακολουθήστε την «αρματωμένη» Supra, από το 10.40 του video.

Get it on Google Play Download on the App Store