Νέα supermini μοντέλα σε τιμές mini

Η αγορά οποιουδήποτε προϊόντος απαιτεί καλή έρευνα και ψάξιμο, έτσι ώστε τα λεφτά που θα δαπανηθούν να πιάσουν τόπο. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα καινούργιο αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί το βασικό καθημερινό μέσο μετακίνησης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος θέλει ένα supermini μοντέλο, αλλά σε τιμή mini αυτοκινήτου; Λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν δύο επιλογές κοντά στις 16.000 ευρώ, όπως είναι το πολύ άνετο Citroen C3 και το ιδιαίτερα οικονομικό σε κατανάλωση υβριδικό Suzuki Swift.

Citroen C3: από 15.900 ευρώ

H Citroen προσφέρει τώρα το C3 στην απίστευτα χαμηλή τιμή των 15.900 ευρώ και πρόκειται για το πιο άνετο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κανείς σε αυτά τα λεφτά. Το ποσό αυτό ισχύει για το C3 You! 1.2 PureTech 83 PS, υπό τη συνοδεία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, συν διάφορα ακόμα αξεσουάρ. Όπως είναι το λευκό διακοσμητικό περίβλημα στους προβολείς ομίχλης και η δίχως χρέωση οροφή bi-ton σε λευκό χρώμα. To C3 παρέχει πολλά για τα λεφτά του και σε επίπεδο χώρων, αφού τέσσερις ενήλικες με ύψος άνω του μέσου όρου θα βολευτούν χωρίς να στριμωχτούν στα αναπαυτικά καθίσματα. Επιπλέον, ο επίπεδος σχεδιασμός του πίσω καθίσματος και το αρκετό ωφέλιμο πλάτος διευκολύνουν τη μετακίνηση ενός ακόμα ατόμου. Ικανοποιητικό είναι και το πορτ μπαγκάζ των 300 λίτρων, το οποίο λόγω του τετραγωνισμένου του σχήματος δείχνει μεγαλύτερο. Σε καλά επίπεδα βρίσκεται και η ποιότητα κατασκευής, με τα γεροδεμένα σκληρά πλαστικά.

Το οικονομικότερο Citroen C3 των 15.900 ευρώ κινείται από το ατμοσφαιρικό 1.200άρι μηχανικό σύνολο των 83 ίππων και 118 Nm ροπής στις 2.750 σ.α.λ. Το μοτέρ αυτό εμφανίζει καλή απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού ακόμη και στις χαμηλές στροφές, ενώ διαθέτει την απαιτούμενη ζωηράδα και σε επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 12,3 δλ.). Η μέση κατανάλωση κρατιέται χαμηλά, στα 6,5 λτ./100 χλμ. και με εκπομπές CO2 στα 123 γρ./χλμ. τα τέλη κυκλοφορίας είναι 79 ευρώ. To γαλλικό supermini εστιάζει παραδοσιακά στην άνεση και από πλευράς οδικής συμπεριφοράς, με τις μαλακές αναρτήσεις του να φιλτράρουν αποτελεσματικά λακκούβες και μπαλώματα της ασφάλτου. Το κράτημα είναι πολύ καλό και το αυτοκίνητο είναι σε θέση να καλύψει και ταξίδια ξεκούραστα και με ασφάλεια.

Βασικός εξοπλισμός: 6 αερόσακους, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, φώτα LED, προβολείς ομίχλης, οθόνη αφής 5 ιντσών, Bluetooth και θύρα USB, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ηλεκτρικοί καθρέφτες και air condition.

Suzuki Swift: από 16.580 ευρώ

Το οικονομικότερο σε τιμή νέο supermini μοντέλο με υβριδική τεχνολογία, είναι το Suzuki Swift 1.2 Hybrid. Εκκινεί από τις 16.580 ευρώ στην αρχική έκδοση GL, δίχως να λείπει κάτι το ουσιαστικό από τον εξοπλισμό του. Στα σημεία αναφοράς του «made in Japan» Swift ανήκει και ο 1.200άρης τετρακύλινδρος κινητήρας Dualjet με το μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων και σύστημα διπλού ψεκασμού σε κάθε κύλινδρο. Συνεργάζεται ιδανικά με το mild hybrid σύστημα, το οποίο αποτελείται από μια ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια ISG και μια αυτοφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 10 Ah. Η ισχύς του βενζινοκινητήρα φτάνει τους 83 ίππους και τα 107 Nm ροπής, ενώ δέχεται στιγμιαία επιπλέον δύναμη από το υβριδικό σύστημα, εξασφαλίζοντας πολύ καλή ελαστικότητα από τις χαμηλές στροφές. Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές (0-100 χλμ./ώρα σε 13,1 δλ.), ωστόσο αυτό που μετρά περισσότερο είναι τα 5,6 λτ./100 πραγματικής συνδυαστικής κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, με εκπομπές CΟ2 106 γρ./χλμ. δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και μπαίνει καθημερινά στο Δακτύλιο.

Παρά το «οικολογικό» του προφίλ, το Swift είναι πολύ ευχάριστο στην οδήγηση, σταθερό στο δρόμο και εξαιρετικά ευέλικτο. Χαρακτηριστικό που συμβάλλει και το «μαζεμένο» σε μήκος αμάξωμα των 3.845 χλστ. Παρότι κόμπακτ εξωτερικά, το εσωτερικό του χωράει τέσσερα άτομα χωρίς στρίμωγμα, αφού στο πίσω κάθισμα ο αέρας για τα πόδια είναι αρκετός. Εκεί μόνο που υστερεί έναντι μεγαλύτερων supermini είναι στο μικρό χώρο αποσκευών των 265 λίτρων. Από πλευράς κατασκευής δεν εντυπωσιάζει με τα σκληρά πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο ταμπλό και στις πόρτες, όπως και σε επίπεδο συναρμογής.

Βασικός εξοπλισμός: 6 αερόσακοι, αυτόνομη πέδηση, προβολείς LED, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, ηλεκτρικοί καθρέφτες,  ράδιο/CD/MP3/Bluetooth, αυτόματη ρύθμιση προβολέων και adaptive cruise control.

Get it on Google Play Download on the App Store