Κάθε αυτοκίνητο διαθέτει αρκετά φίλτρα, τόσο στο χώρο του κινητήρα (λαδιού, βενζίνης, πετρελαίου, αέρα), όσο και εκτός αυτού. Ένα πάρα πολύ σημαντικό που έχει σχέση με τον αέρα που εισπνέουν οι επιβάτες, είναι το φίλτρο καμπίνας.
Ποιοι είναι οι τύποι του φίλτρου καμπίνας;
Υπάρχουν πάρα πολλά και δεν δεν ίδια για όλα τα αυτοκίνητα, αφού το κάθε ένα έχει το δικό του κωδικό. Τα πιο απλά φίλτρα, απλά συγκρατούν τη σκόνη από τον αέρα του περιβάλλοντος. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, για αισθητά πιο καθαρό και ευχάριστο αέρα στο εσωτερικό. Πιο πάνω τοποθετούνται τα αντιαλλεργικά και αντιβακτηριακά για μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και απομάκρυνση των άσχημων οσμών (π.χ. καυσαέριο).
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για αλλαγή;
Το φίλτρο καμπίνας πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο, ενώ πιο κατάλληλη εποχή είναι στις αρχές της άνοιξης, πριν γεμίσει ο αέρας με γύρη. Είναι λάθος να καθαρίζεται με πεπιεσμένο αέρα και να τοποθετείται ξανά και ξανά για χρόνια το ίδιο φίλτρο, αφού έτσι απομακρύνονται επιφανειακά η σκόνη και η γύρη. Ένα καθαρό φίλτρο καμπίνας συμβάλλει παράλληλα στην καλύτερη λειτουργία του κλιματισμού, συν ότι διατηρούνται καθαροί οι αεραγωγοί και κατά επέκταση η καμπίνα του αυτοκινήτου. Το νέο φίλτρο καμπίνας συνοδεύεται και με απολύμανση του air condition, μαζί με την συντήρησή του (π.χ. προσθήκη φρέον).
Πού βρίσκεται το φίλτρο καμπίνας;
Το πιο σύνηθες σημείο που είναι κρυμμένο το φίλτρο καμπίνας, είναι πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού, ή κάτω από το ταμπλό, πάντα στη δεξιά πλευρά. Συγκρατείται με κλιπς, τα οποία με μια απλή πίεση «ξεκλειδώνουν» το φίλτρο για να αφαιρεθεί. Στα εγχειρίδια χρήσης συνήθως αναφέρεται η θέση του και ο τρόπος που αφαιρείται. Διαφορετικά στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν βήμα – βήμα όλη τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση όμως η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται από συνεργεία και επιχειρήσεις κλιματισμού αυτοκινήτου, έτσι ώστε να πραγματοποιείται και το service του air condition.
Πόσο κοστίζει ένα φίλτρο καμπίνας;
Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα το φίλτρο καμπίνας και την εταιρεία. Τα πολύ απλά φίλτρα γύρης ξεκινούν από περίπου 5 ευρώ. Τα ενεργού άνθρακα στοιχίζουν από 10 ευρώ και τα αιωρούμενων σωματιδίων από 15 ευρώ. Προτιμήστε πιο ακριβά φίλτρα και όχι τα τελείως απλά, γιατί είναι πολύ σημαντικό αέρας που εισπνέουν οι επιβάτες στο μικρό και κλειστό χώρο του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου να είναι ο πιο καθαρός. Πόσο δε μάλλον όταν χρησιμοποιείται πολύ η ανακύκλωση αέρα, ειδικά κατά την κίνηση στις μεγαλουπόλεις.
Ενδεικτικά παραθέτουμε παρακάτω ένα βίντεο με την αλλαγή φίλτρου καμπίνας σε Toyota Yaris: