Η βροχή και ειδικά η έντονη, αποτελεί αιτία προβλημάτων στους δρόμους, όπως ατυχήματα και μποτιλιαρίσματα. Οι συγκρούσεις μπορεί να προκληθούν από γλιστρήματα και περιορισμό της ορατότητας, όχι μόνο λόγω της βροχής ή ομίχλης, αλλά και γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα βλέπουμε στους δρόμους οδηγούς με σύγχρονα αυτοκίνητα, να κυκλοφορούν βλέποντας ελάχιστα μέσα από την υγρασία που έχει καλύψει τα παράθυρα και να προσπαθούν με το… μανίκι ή χαρτομάντηλα να την απομακρύνουν.
Γιατί όμως τα τζάμια θολώνουν γρήγορα, όταν αρχίσει να βρέχει; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το θόλωμα στο εσωτερικό όλων των παραθύρων προκύπτει από τη διαφορά της εσωτερικής θερμοκρασίας της καμπίνας με την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Κατά την οδήγηση, η θερμοκρασία στο εσωτερικό αυξάνεται από την αναπνοή και τη θερμότητα του σώματος. Όσο περισσότερα άτομα είναι στην καμπίνα, τόσο πιο γρήγορα δημιουργείται το φαινόμενο της συμπύκνωσης, όπου ο αέρας υγροποιείται πάνω στο κρύο κρύσταλλο. Παράλληλα οι κρύες σταγόνες της βροχής κατεβάζουν και άλλο την εξωτερική θερμοκρασία των παραθύρων και έτσι αυξάνεται η διαφορά θερμοκρασίας.
Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο οδηγός για να φύγει η υγρασία από τα τζάμια; Καταρχήν να θέσει σε λειτουργία τον κλιματισμό του αυτοκινήτου στην πιο δυνατή σκάλα και με κατεύθυνση του θερμού αέρα προς τα παράθυρα. Βασικότατη προϋπόθεση είναι να επιλέξει τον εισερχόμενο αέρα από έξω γιατί με την ανακύκλωση το θόλωμα θα γίνει ακόμα χειρότερο και δεν θα απομακρυνθεί ποτέ. Στα αυτοκίνητα με τον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό, αρκεί μόνο το πάτημα του διακόπτη, όπου συνήθως αναγράφεται η ένδειξη «Front».
Εάν πάλι ο κλιματισμός δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει, τότε με την ενεργοποίηση του καλοριφέρ στη ζέστη και με ελάχιστα ανοιχτό παράθυρο, μπορεί να γίνει δουλειά. Επίσης, για το πίσω παρμπρίζ υπάρχει ο σχετικός διακόπτης που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις. Το ίδιο κουμπί λειτουργεί και για τους θερμαινόμενους καθρέπτες. σε όσα αυτοκίνητα τους διαθέτουν.