Η οικολογική οδήγηση είναι καλό να ακολουθείται από όλους ανεξαρτήτως τύπου αυτοκινήτου, τόσο στις καθημερινές μετακινήσεις όσο και σε ταξίδια, αφού επιτρέπουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2. Τα οφέλη σημαντικά τόσο για την τσέπη μας όσο και για την επιβαρυμένη με ρύπους ατμόσφαιρα. Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές οικονομικής οδήγησης:
Σωστή ταχύτητα και αλλαγές σχέσεων μετάδοσης
Στα αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων που αποτελούν την πλειοψηφία, ξεκινάτε ομαλά και βάζετε χωρίς καθυστέρηση τη μεγαλύτερη ταχύτητα, αρκεί βέβαια να το επιτρέπουν οι συνθήκες κίνησης και ο κινητήρας. Σε φάση επιτάχυνσης, αλλάζετε ταχύτητα αρκετά γρήγορα. Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων πατάτε ομαλά το πεντάλ του γκαζιού και προτιμήστε την αυτόματη επιλογή σε όσα διατίθεται και χειροκίνητη λειτουργία. Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ένδειξη αλλαγής ταχύτητας. Ακολουθείστε τις ενδείξεις που προτείνονται για ανέβασμα ή κατέβασμα σχέσης.
Υιοθετήστε ήπιο τρόπο οδήγησης
Διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας και χρησιμοποιείτε το φρένο του κινητήρα αντί του πεντάλ φρένου, ενώ πατάτε προοδευτικά το πεντάλ του γκαζιού. Άσκοπες επιταχύνσεις ή επιβραδύνσεις (π.χ. στους φωτεινούς σηματοδότες) αυξάνουν την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Επιλέξτε την χρήση του cruisecontrol (σε όσα αυτοκίνητα διατίθεται) στα ταξίδια.
Σωστή χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού
Για να λειτουργήσει καλύτερα ο κλιματισμός, πριν ξεκινήσετε και όταν ο χώρος επιβατών έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, ανοίξτε όλα τα παράθυρα. Σε γρήγορες ταχύτητες κλείνετε τα παράθυρα και αφήνετε ανοικτούς τους αεραγωγούς. Αντιηλιακές μεμβράνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία του κλιματισμού το καλοκαίρι. Το χειμώνα κλείνετε τους διακόπτες ξεθαμπώματος αν η διαχείρισή τους δεν είναι αυτόματη. Μην οδηγείτε με τους προβολείς και τα φώτα ομίχλης αναμμένα όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι καλές.
Περιορίζετε τις αιτίες υπερκατανάλωσης
Όταν βάζετε μπροστά τον κινητήρα, ιδίως τον χειμώνα, μην περιμένετε προτού ξεκινήσετε γιατί θερμαίνεται γρηγορότερα όταν το αυτοκίνητο κινείται (πάντα ξεκινώντας ομαλά). Κατανέμετε το βάρος σε όλο το αυτοκίνητο, τοποθετείτε τις πιο βαριές αποσκευές στο κάτω μέρος του πορτ-μπαγκάζ, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πίσω καθίσματα. Περιορίζετε το φορτίο του αυτοκινήτου σας και ελαχιστοποιείτε την αεροδυναμική αντίσταση (μπάρες οροφής, σχάρα αποσκευών, σχάρα ποδηλάτων, ρυμουλκούμενο κλπ). Προτιμάτε τη χρήση μπαγκαζιέρας οροφής. Αφαιρείτε τις μπάρες οροφής, τη σχάρα αποσκευών μετά τη χρήση.
Τηρείτε τους ελέγχους και τα service
Κάθε αυτοκίνητο για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται τακτικούς ελέγχους που μπορεί να γίνουν από τον οδηγό, όπως η πίεση των ελαστικών, σύμφωνα πάντα με την ετικέτα που βρίσκεται συνήθως στην πόρτα οδηγού ή στην τάπα του ρεζερβουάρ. Μην ξεχνάτε επίσης τη ρεζέρβα και τα ελαστικά του ρυμουλκούμενου. Φροντίζετε για την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου (λάδια, φίλτρο λαδιού, φίλτρο αέρα, κλπ.) και ακολουθείτε το πρόγραμμα εργασιών συντήρησης που συνιστά ο κατασκευαστής. Εάν οδηγείτε καινούργιο αυτοκίνητο, η μέση κατανάλωση καυσίμου θα ομαλοποιηθεί μετά από τα πρώτα 2.000 χιλιόμετρα.
Διαβάστε ακόμα:
Τι κάνω αν μείνω από καύσιμο σε ντίζελ αυτοκίνητο;
Πως χαλάει γρήγορα το κιβώτιο ταχυτήτων και ο δίσκος πλατό
Γνωρίζετε τι σημαίνει η ετικέτα στα ελαστικά;