Εξωτερική φροντίδα και πλύσιμο του αυτοκινήτου

Κάθε αυτοκίνητο για να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου χρειάζεται και αυτό την απαραίτητη φροντίδα τόσο στο αμάξωμα όσο και στο εσωτερικό του. Σε αυτή την περίπτωση, σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό και την γενικότερη περιποίηση κάθε εξωτερικής φανερής ή «κρυφής» επιφάνειάς του:

Πλύσιμο:

Πρέπει να πλένετε και να κερώνετε το όχημά σας τακτικά, ενώ περιβαλλοντικοί ρύποι, όπως περιττώματα πουλιών, νεκρά έντομα, ρετσίνι και η γύρη πρέπει να αφαιρούνται αμέσως, διότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη βαφή. Όταν χρησιμοποιείτε αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων επιλέξτε πρόγραμμα που περιλαμβάνει και κέρωμα. Μην ενεργοποιήσετε τους υαλοκαθαριστήρες, κλειδώστε το όχημα έτσι ώστε να μην μπορεί να ανοίξει το πορτάκι του ρεζερβουάρ (π.χ. στα αυτοκίνητα που ανοίγει πιέζοντάς το), αφαιρέστε την κεραία και τυχόν σχάρα οροφής. Εάν πλένετε το όχημά σας με το χέρι, φροντίστε επίσης να ξεπλένετε το εσωτερικό των θόλων των τροχών.

Γυάλισμα και κέρωμα:

Κερώνετε το όχημα τακτικά, διαφορετικά το χρώμα θα ξεραθεί. Το γυάλισμα είναι απαραίτητο όταν το χρώμα έχει θαμπώσει ή εάν έχουν προσκολληθεί στερεές ξένες ύλες στις βαμμένες επιφάνειες. Τα πλαστικά μέρη του αμαξώματος δεν πρέπει να επαλείφονται με κερί αλλά με ειδικές γυαλιστικές ουσίες.

Ζάντες και ελαστικά:

Mη χρησιμοποιείτε πλυστικά υψηλής πίεσης ειδικά στη βαλβίδα του αέρα γιατί μπορεί να κοπεί. Καθαρίζετε τις ζάντες με καθαριστικό ζαντών ουδέτερου pH και επαλείψτε τις με τα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το αμάξωμα. Μην περνάτε τα ελαστικά με γυαλιστικά γιατί γλιστρούν.

Ζημιά στη βαφή:

Επιδιορθώστε τις μικρές ζημιές στη βαφή με στικ επιδιόρθωσης χρώματος για να προλάβετε την σκουριά.

Φωτιστικά σώματα:

Τα καλύμματα των φωτιστικών σωμάτων εμπρός – πίσω είναι πλαστικά. Γι’αυτό μη χρησιμοποιείτε λειαντικά ή καυστικά καθαριστικά ή ξύστρα πάγου και μην τα καθαρίζετε στεγνά.

Παρμπρίζ και μάκτρα υαλοκαθαριστήρων:

Χρησιμοποιείτε ένα πανί π.χ. μικροϊνών που δεν αφήνει χνούδι ή πετσί σε συνδυασμό με καθαριστικό τζαμιών και ένα προϊόν για την αφαίρεση υπολειμμάτων εντόμων. Όταν καθαρίζετε το πίσω παρμπρίζ, προσέχετε ώστε να μην υποστεί ζημιά η αντίσταση στην εσωτερική επιφάνεια του παρμπρίζ. Καθαρίζετε τα βρόμικα μάκτρα υαλoκαθαριστήρων χρησιμοποιώντας ένα απαλό πανί και νερό.

Ηλιοροφή:

Ποτέ μην την καθαρίζετε τα λάστιχα με διαλυτικά ή λειαντικά καθαριστικά, βενζίνη, ισχυρά καθαριστικά, ασετόν κ.λπ. γιατί ξεραίνονται και με τον καιρό θα αρχίσουν να κόβονται και να δημιουργούνται προβλήματα στεγανότητας.

Κλειδαριές – μεντεσέδες:

Οι κλειδαριές καλό είναι να γρασάρονται με ειδικό σπρέι, ειδικά μετά την χρήση ουσιών ξεπαγώματος, διότι έχουν ιδιότητες απολίπανσης και εμποδίζουν τη λειτουργία των κλειδαριών. Ψεκάστε με σπρέι σιλικόνης και τους μεντεσέδες στις πόρτες έτσι ώστε να μην τρίζουν και να ανοιγοκλείνουν πιο εύκολα.

Κάτω πλευρά αμαξώματος:

Αν και όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι καλυμμένα στο κάτω μέρος τους με μια ανθεκτική προστατευτική επίστρωση κεριού, το πλύσιμο της κάτω πλευράς του αμαξώματος με πιεστικό είναι απαραίτητο για την αφαίρεση υλικών από την άσφαλτο που επικολλούνται και ειδικά το αλάτι που ρίχνεται στους δρόμους όταν χιονίζει.

Προσοχή!

Ποτέ μην πλένετε το αυτοκίνητο με «σκληρά» καθαριστικά και σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Μην καθαρίζετε το χώρο του κινητήρα με σύστημα καθαρισμού με ατμό ή σύστημα πλύσης υψηλής πίεσης. Ξεπλένετε καλά και σκουπίζετε το όχημα με καθαρό πετσί. Χρησιμοποιείτε διαφορετικό πετσί για τις βαμμένες και τις γυάλινες επιφάνειες.

Διαβάστε ακόμα: 

Πότε χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος – πλατό του συμπλέκτη; 

Πως να προστατέψετε το αυτοκίνητο από τους κλέφτες 

Τι φταίει όταν δεν λειτουργεί το air condition του αυτοκινήτου;

Get it on Google Play Download on the App Store