Καλώς ή κακώς (προς το δεύτερο τείνει η απήχηση του κόσμου), τα αυτόνομα οχήματα είναι αναπόφευκτα. Ήδη έχουμε πληθώρα συστημάτων που συνδράμουν το έργο του οδηγού, διορθώνοντας αυτόματα την πορεία, ρυθμίζοντας ταχύτητα βάσει σήμανσης και απόστασης από τον μπροστινό, ακόμα και ακινητοποιώντας πλήρως το αυτοκίνητο. Το αν αποτελούν πανάκεια, αναλύεται εδώ. Το επόμενο βήμα, αναντίρρητα, είναι ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων από την μηχανή. Κοντολογίς, σε λίγα χρόνια ο οδηγός θα μετατραπεί σε επιβάτη.
Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε το αύριο ολοκληρωτικά ως δυστοπικό σενάριο στέρησης της οδηγικής ελευθερίας. Συστήματα σαν αυτό που εξελίσσει η Rimac όχι μόνο στοχεύουν στην απόλαυση πίσω από το τιμόνι, αλλά και στην ίδια τη βελτίωση του ανθρώπου που κάθεται πίσω από αυτό. Το Rimac Driver Coach (RDC για συντομία) αποτελεί έναν τύποις ηλεκτρονικό εκπαιδευτή, που σκανάρει και αναλύει την πίστα σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να υπολογίσει τη βέλτιστη δυναμική για την επίτευξη του ταχύτερου γύρου.
Δείτε ακόμα: Αναποτελεσματικό το αυτόνομο φρενάρισμα;
Το RDC αποτελείται από 6 ραντάρ, 9 κάμερες, 1 LiDAR (το αύριο των ραντάρ), 12 αισθητήρες υπερήχων και έναν υπερ-υπολογιστή Nvidia Pegasus, που ισοδυναμεί με 22 PC γραφείου του εμπορίου κορυφαίων προδιαγραφών. Τι κάνουν τώρα όλα αυτά; Εξετάζουν και αναλύουν κάθε πτυχή της πίστας στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητο (υψομετρικές διαφορές, κλίσεις οδοστρώματος, αποστάσεις μεταξύ των στροφών, καμπυλότητα στροφών, πλάτος δρόμου και μια πλειάδα ακόμα παραμέτρων), ώστε να μεταφέρουν τα δεδομένα σε εντολές χειριστηρίων. Με δυο λόγια, το αυτοκίνητο μαθαίνει το σιρκουί και πώς να πηγαίνει στο όριο με ασφάλεια!
Προσέξτε: αυτά τα κάνει μόνο του το αυτοκίνητο. Επειδή όμως το να κάθεται ο οδηγός και να χαζεύει το τιμόνι να στρίβει, δεν το λες fun to drive (ούτε drive, γενικότερα), το RDC προσφέρει μια δεύτερη λειτουργία. Αυτή του εκπαιδευτή. Το σύστημα συλλέγει όλες τις πληροφορίες και τις παρέχει στον οδηγό, ώστε να εκτελεί βήμα-βήμα τις κατάλληλες εντολές (πότε και πόσο να πατάει γκάζι ή φρένο, πόσο να στρίβει, ποιες γραμμές να ακολουθεί κλπ). Φανταστείτε το σαν τη βοήθεια που προσφέρουν τα games, όπως τα Gran Turismo και Forza, όπου σου δείχνουν πού να τοποθετήσεις το αυτοκίνητο, πότε/πόσο να πατάς γκάζι-φρένο και ούτω καθεξής.
Ο Driver Coach βρίσκεται στα τελευταία στάδια δοκιμών, με πιστό συνεργάτη ένα κατάλληλα διαμορφωμένο Kia Stinger GT. Η Rimac τον προορίζει για ένα από τα τεχνολογικά highlights του επερχόμενου C_Two, ενός ηλεκτρικού hypercar 1.914 ίππων και 2.300 Nm που επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 1,85 δλ., στα 160 χλμ./ώρα σε 4,3 δλ. και φτάνει μέχρι τα 412 χλμ./ώρα τελικής!
Διαβάστε επίσης: Με τεχνολογία NASA το ελληνικό hypercar «Χάος»
Μέχρι τότε, ας ρίξουμε μια ματιά στο Stinger να μιμείται τον KITT