Το Hyundai Ioniq 5 παρκάρει σαν τον κάβουρα! (+video)

Πέρσι το Γενάρη, στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, η Hyundai είχε παρουσιάσει την τεχνολογία e-Corner σε ένα Ioniq 5. Ένα σύστημα που επιτρέπει στους τροχούς να στρίβουν κάθετα και να χαρίζουν ασύγκριτη ευελιξία στο όχημα. Φέτος, και πάλι στην έκθεση CES, οι Κορεάτες παρουσίασαν τη βελτιωμένη εκδοχή της τεχνολογίας, που θέλει να λύσει τα χέρια των οδηγών στο παρκάρισμα.

Το πρωτότυπο Mobion φιλοξενεί νέα φωτιστικά σώματα και προφυλακτήρες, οι οποίοι διαθέτουν μικροοθόνες και προτζέκτορες που εμφανίζουν/εκπέμπουν εικόνες ή μηνύματα για τους πεζούς. Το διαφοροποιημένο Ioniq 5 μπορεί να προβάλει μέχρι διαβάσεις μπροστά-πίσω-πλάι του, δείχνοντας στους πεζούς πού είναι ασφαλέστερα να περάσουν. Το μεγαλύτερο προσόν του Mobion, βέβαια, εντοπίζεται στο e-Corner. Ανάλογη τεχνολογία έχουμε δει στο νέο Hummer, με το Crab Mode, αλλά αυτή της Hyundai Mobis προσφέρει μεγαλύτερη γωνία στους τροχούς και περισσότερες δυνατότητες.

Το e-Corner μπορεί να στρίψει μέχρι 90 μοίρες όλες τις ρόδες, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ioniq 5 να κινείται κυριολεκτικά με το πλάι! Κάθε τροχός έχει ενσωματωμένο πακέτο επενεργηντών, ανάρτησης και ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου, προσφέροντας στον οδηγό ατελείωτες δυνατότητες ευελιξίας. Σε μια στενή στροφή στην πόλη, για παράδειγμα, όπου κάποιος έχει παρκάρει στη γωνία, μπορούν να στρίψουν στις 90 μοίρες (Pivot Turn)οι πίσω τροχοί και πρακτικά να στρίψουν το αυτοκίνητο, δίχως την ανάγκη για όπισθεν και περιττές μανούβρες. Αντίστοιχα, όλοι οι τροχοί μπορούν να γυρίσουν αντικριστά υπό γωνία στο πρόγραμμα Zero Turn, καταργώντας τις αναστροφές και περιστρέφοντας πανεύκολα το όχημα στις 360 μοίρες.

Φυσικά, το μεγαλύτερο προσόν του e-Corner αφορά το παρκάρισμα. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να χωράει στη θέση στάθμευσης το Ioniq 5. Αν ο οδηγός βρει σημείο που μπαίνουν τα 4.636 χλστ. της αρίδας του, τότε απλά πηγαίνει παράλληλα με τη θέση, ενεργοποιεί το e-Corner, οι τέσσερις τροχοί γυρνούν κάθετα και το αυτοκίνητο «γλιστράει» στο χώρο, παρκάροντας με ασύγκριτη ευκολία. Η Hyundai Mobis πειραματίζεται από το 2018 με τέτοια συστήματα, έχοντας παρουσιάσει ανάλογα πρωτότυπα. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το e-Corner δεν έχει βρει το δρόμο προς την παραγωγή. Βάσει των όσων βλέπουμε στο πρωτότυπο Ioniq 5 πάντως, το σύστημα φαίνεται πανέτοιμο να μπει στα εξτρά του πολυβραβευμένου Hyundai.

Get it on Google Play Download on the App Store