Τα πρώτα «κυβερνο-ελαστικά» είναι γεγονός (+video)

Λάστιχα που μας ενημερώνουν για τις πιέσεις τους έχουμε εδώ και χρόνια. Χρησιμότατο χαρακτηριστικό, που μπορεί να μας γλιτώσει από κλαταρίσματα ή αν δεν μπορούμε το αποφύγουμε, από ζημιές στη ζάντα και την ανάρτηση. Ελαστικά χωρίς αέρα προέκυψαν τώρα τελευταία. Σε πειραματικό στάδιο ακόμα, αλλά η τεχνολογία υπάρχει. Πλέον διατίθεται η επιλογή και «κυβερνο-ελαστικού», που συνδέεται απευθείας με τις ηλεκτρικές μονάδες του αυτοκινήτου.

Το Cyber Tire αποτελεί καινοτομία της Pirelli και στην τελευταία, πιο εξελιγμένη του μορφή, απαντάται στις τέσσερις άκρες των Aston Martin. Το κυβερνοελαστικό διαθέτει αισθητήρες που μεταδίδουν στοιχεία στις ECU των συστημάτων πρόσφυσης και ανάρτησης, ενημερώνοντας τους «διαχειριστές» των δυναμικών χαρακτηριστικών για τα πάντα: φθορά, πίεση, θερμοκρασία, φορτίο, διαθέσιμη πρόσφυση, πιθανότητα ολίσθησης. Πλήρης ενημέρωση στο σύστημα ελέγχου ευστάθειας και τα προγράμματα οδήγησης, τα οποία παραμετροποιούν τις εκάστοτε λειτουργίες αναλόγως φόρμας στο «μαύρο χρυσό».

Αν, για παράδειγμα, τα πίσω ελαστικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά από τα εμπρός (βλέπε drift) τότε ρυθμίζεται αναλόγως η παροχή δύναμης και η απόσβεση των αμορτισέρ σε σχέση με τα εμπρός. Αν κάποιο παρουσιάζει τοπική υπερθέρμανση, οι υπολογιστές προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες στην κατανομή της πέδησης και την παρεμβατικότητα του ESP. Πρακτικά μιλάμε για ατελείωτες δυνατότητες ρυθμίσεων σε κάθε πτυχή της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, σε συνέργεια με real time ενημέρωση από την κατάσταση των ελαστικών. Η Pirelli μάλιστα δουλεύει στην ακόμα πιο προηγμένη εκδοχή του Cyber Tire, που συνδέεται με το διαδίκτυο και άλλα οχήματα (Vehicle to Vehicle) ενημερώνοντάς τα για τις συνθήκες του οδοστρώματος κλπ.

Η τεχνολογία της ψηφιοποίησης προσφέρεται στα μοντέλα P Zero, P Zero Corsa και P Zero Winter, ενώ εκτός από τις νέες Aston (που όπως είπαμε θα χρησιμοποιούν την τελευταία βερσιόν) Cyber Tire φοράνε οι Lotus Evija και McLaren Artura.

Get it on Google Play Download on the App Store