Στους δρόμους τα ελαστικά που δεν κλατάρουν

Πριν 4 χρόνια η Michelin λάνσαρε τα επαναστατικά ελαστικά Uptis, που δεν έχουν την ανάγκη αέρα για τη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση δεν γίνεται να κλατάρουν. Τώρα ήρθε η ώρα να μπουν κανονικά στους δημόσιους δρόμους, μέσω πιλοτικής εφαρμογής στα οχήματα των Γαλλικών Ταχυδρομείων.

Τα Citroen Jumpy της La Poste θα αρχίσουν να εξοπλίζονται σταδιακά με τα Uptis, έως ότου φτάσουν το συνολικό αριθμό των 40 οχημάτων. Τα δοκιμαστικά βαν θα εκτελούν δρομολόγια στις περιοχές Lesquin, Valenciennes και Douai, στη βόρεια Γαλλία και πλησίον των συνόρων με το Βέλγιο. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα εξετάζονται και θα χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή βελτιώσεων, με σκοπό ρηξικέλευθο «τροχολάστιχο» των Γάλλων να είναι έτοιμο για τα ράφια των βουλκανιζατέρ μέσα στον επόμενο χρόνο. Κάτι που σημαίνει πως οι δοκιμές θα συνεχίσουν τουλάχιστον μετά τις αρχές του 2024, προκειμένου η Michelin να έχει έτοιμο το Uptis για παραγωγή τέτοιον καιρό του χρόνου.

Η αρχή λειτουργίας έχει ως εξής: το κεντρικό τμήμα είναι από αλουμίνιο (αντί για ατσάλι) και οι ακτίνες που στηρίζουν το πέλμα είναι κατασκευασμένες από συνδυασμό καουτσούκ και ρητίνης ενισχυμένης με υαλοβάμβακα. Το Uptis παρέχει έναν συνδυασμό ιδιοτήτων ελαστικών και ανάρτησης, με την δομή να παραμορφώνεται αναλόγως ανωμαλιών, διευκολύνοντας αμορτισέρ-ελατήρια και συνδέσμους εκτελώντας ένα είδος «προ-απορρόφησης», βελτιστοποιώντας την ποιότητα κύλισης και το κράτημα. Επιπλέον όφελος προσφέρει το μικρότερο βάρος, καθώς παρότι το Uptis έχει περίπου το ίδιο βάρος με έναν αντίστοιχο συμβατικό τροχό, η Michelin αναφέρει ότι επειδή είναι αδύνατο να υπάρξει κλατάρισμα, δεν απαιτείται η τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ρεζέρβας ή κιτ επισκευής. Κατ’ επέκταση, μειώνεται η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Michelin έκαναν λόγο για τιμή αυξημένη μόλις κατά 65 ευρώ, σε σχέση με ένα συμβατικό ελαστικό παρόμοιων προδιαγραφών. Το Citroen Jumpy κανονικά χρησιμοποιεί Michelin Agilis, που ξεκινούν από περίπου 180 ευρώ το κομμάτι (ανάλογα το μοντέλο και τη διάσταση). Οπότε, θεωρητικά, μια τετράδα Uptis θα πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον 980 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store