Πειστικότατο χειροκίνητο της Lexus για ηλεκτρικά (+video)

Την ώρα που το χειροκίνητο κιβώτιο τείνει να εξαλειφθεί από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, φαίνεται πως παίρνει δάνειο ζωής στα ηλεκτρικά! Οι κατασκευαστές θέλουν να προσομοιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία ενός συμβατικού τετράτροχο σε EV, προκειμένου να κάνουν ευκολότερη τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση για τους καταναλωτές, αλλά και για να διατηρήσουν την παράδοση. Toyota και Lexus εξελίσσουν ανάλογες τεχνολογίες, με τη δεύτερη να την προορίζει ακόμα και για το διάδοχο του LFA.

Στις αρχές του έτους, η Toyota πατεντάρισε ένα είδος ψευδο-χειροκίνητης μετάδοσης για συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρες, Τώρα, έρχεται ένα video του Evo να μας αποδείξει πως οι προσομοιώσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά πειστικές και διασκεδαστικές. Οι Άγγλοι δημοσίευσαν πλάνα από το εσωτερικό ενός πειραματικού UX 300e, εξοπλισμένου με το εν λόγω «χειροκίνητο» (και χωρίς εισαγωγικά, βασικά). Το πρωτότυπο διαθέτει και σύστημα παραγωγής ήχου, ώστε να κάνει ακόμα πιο ρεαλιστική την εμπειρία. Το αποτέλεσμα, ακόμα και σε αυτό το στάδιο που θέλει ακόμα δουλειά, δικαιώνει 100% τους Ιάπωνες.

Ο συγχρονισμός στις κινήσεις των πεντάλ και την αυξομείωση του ήχου, που προσομοιώνει τις στροφές ενός θερμικού μοτέρ, είναι άψογος. Τα ανεβοκατεβάσματα των σ.α.λ. στα «πάτα-άσε» δεν διαφέρουν από ενός κανονικού βενζινοκίνητου ή ντίζελ αυτοκινήτου, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις κινήσεις του χεριού στο λεβιέ. Τα ηλεκτρονικά προσομοιώνουν τη συμπεριφορά του κινητήρα στις αυξομειώσεις φορτίων κατά τις αλλαγές σχέσεων. Δηλαδή στο πάτημα του συμπλέκτη «απομονώνεται» το μοτέρ, οι στροφές πέφτουν στο άφημα του γκαζιού και τούμπαλιν, όταν αλλάξει η ταχύτητα. Το σύστημα των Toyota/Lexus μάλιστα διαθέτει ειδικούς επενεργητές («γεννήτριες αντίδρασης» τις αποκαλεί η πατέντα), που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές μικροκλωτσιές στις αλλαγές, αλλά και το πολυπόθητο «κλακ-κλακ» του λεβιέ!

Ο αρχιμηχανικός ηλεκτρικών της Lexus, Takashi Watanabe, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από έξω, το αυτοκίνητο είναι τόσο αθόρυβο όσο οποιοδήποτε άλλο EV. Αλλά ο οδηγός είναι σε θέση να βιώσει όλες τις αισθήσεις ενός οχήματος με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται σε λογισμικό, επομένως μπορεί να προγραμματιστεί για να αναπαράγει την οδηγική εμπειρία διαφορετικών μοντέλων και χαρακτηριστικών, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει την προτιμώμενη χαρτογράφηση». Με άλλα λόγια, μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση από C-SUV (όπως το UX) μέχρι supercar (επόμενο LFA). Το α λα «Fast and Furious» στροφόμετρο, ωστόσο, θα παραμείνει στο πρωτότυπο…

Get it on Google Play Download on the App Store