Δικαιολογίες για να κάνει κάποιος οδηγικές ανωριμότητες υπάρχουν πολλές, ιδιαίτερα με την ανάμειξη νοσοκομείων (πχ. «γεννάει η γυναίκα μου»). Πόσοι μπορούν να επικαλεστούν την επιστήμη, όμως; Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είναι ένας από αυτούς, καταστρέφοντας ελαστικά για χάρη της επιστήμης και της οδικής ασφάλειας με ένα ειδικά μεταποιημένο DeLorean!
To αυτοκίνητο που χαράχτηκε στις μνήμες όλων από την τριλογία «Επιστροφή στο μέλλον», έχει μετατραπεί σε μια ηλεκτρική και αυτόνομη πλατφόρμα τεχνολογίας, η οποία σκοπό έχει να «εκπαιδεύσει» τα αυτόνομα αυτοκίνητα στον έλεγχο δύσκολων καταστάσεων. Ο MARTY, που έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Marty McFly (του χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Michael Jay Fox στις cult ταινίες), είναι επιφορτισμένος με την εξέταση της συμπεριφοράς της αυτόνομης οδήγησης σε περιβάλλον με εξαιρετικά χαμηλή πρόσφυση. Δημιουργοί του είναι οι Jon Goh και Tushar Goel, κάτοχοι διδακτορικού του τμήματος Dynamic Design Lab, οι οποίοι μαζί με τους συμφοιτητές και τον καθηγητή Chris Gerdes, μετέτρεψαν ένα DMC12 του 1981 σε ηλεκτρικό και αυτόνομο drift car 7.000 Nm ροπής!
Δείτε ακόμα: Έτσι δοκιμάζει η Scania τα φορτηγά της
Το αυτοκίνητο διαθέτει δυο πανίσχυρους ηλεκτροκινητήρες, έναν για κάθε πίσω τροχό. Δυο κεραίες GPS αναλαμβάνουν να δίνουν το στίγμα του συνεχώς στον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος συνεπικουρείται ηλεκτρικών μοτέρ για τον χειρισμό του τιμονιού και των φρένων. Η ανάρτηση είναι ειδικά εξελιγμένη ώστε να ανταπεξέρχεται στις απότομες αλλαγές γωνίας των τροχών, με το τιμόνι να πηγαίνει από τις + στις -40 μοίρες σε λιγότερο από 1 δλ.! Μέχρι και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Formula Drift του 2015, Fredric Aasbo, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια χειρισμών του MARTY: «Όλη η ουσία στο drift και τον έλεγχο της πλαγιολίσθησης, είναι το κοντρόλ και η ακρίβεια στα inputs του τιμονιού. Λίγο παραπάνω ανάποδο προκαλεί υπερδιόρθωση, λίγο λιγότερο τετακέ. Αυτή την χρυσή τομή αναζητούμε πάντα, κάτι που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν γυρνάς από στροφή σε στροφή. Ο MARTY εκτελεί τους ελιγμούς εντυπωσιακά».
O επικεφαλής του project, Chris Gerdes, συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτόνομα οχήματα που μπορούν να χειριστούν ελιγμούς έκτακτης ανάγκης και χειρισμούς σε ολισθηρές επιφάνειες, όπως το χιόνι και ο πάγος. Θέλουμε το αυτοκίνητο να είναι σε θέση να αποφύγει τυχόν ατύχημα, όσο το επιτρέπουν οι νόμοι της Φυσικής πάντα».
Διαβάστε επίσης: Hyundai: Με τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τους τραυματισμούς επιβατών!
Εμείς από τη μεριά μας, θέτουμε το αυτονόητο (και προς το παρόν, όχι αυτόνομο) ερώτημα: αν τα αυτοκίνητα φτάσουν στο σημείο μέχρι και να ντριφτάρουν μόνα τους, ποια ακριβώς η έννοια του fun to drive – αλλά και του οδηγού, γενικότερα;