Χωριανοί το πετρέλαιο κίνησης έπεσε!

Πιθανώς να θυμάστε από τη σατιρική εκπομπή «Α.Μ.Α.Ν.» το πολύ αστείο βίντεο με τον παππά που φώναζε «Χωριανοί έπεσε ο Ντάου Τζόνυς» χτυπώντας τις καμπάνες και με τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι. Κάπως έτσι έχουν νιώσει πολλοί οδηγοί πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, βλέποντας την τιμή του πετρελαίου κίνησης να πέφτει και να αποκτά ξανά μια σεβαστή διαφορά από τη βενζίνη.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στο ότι μειώθηκε η τιμή πετρελαίου Μπρεντ, αλλά αντιθέτως έχει σκαρφαλώσει και πάλι. Για τον Απρίλιο η χονδρική τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου κίνησης επιδοτείται με 12 σεντς το λίτρο και χθες βρίσκονταν στα 1.296,174 €/m3 στα ΕΛ.ΠΕ. και στα 1.299,011 €/m3 στη Motor Oil (συμπεριλαμβανομένων φόρων – τελών, προ ΦΠΑ).

Σε πολλά πρατήρια όμως το ντίζελ παραμένει ψηλά και δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη μείωση. Συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου η μέση τιμή λιανικής πώλησης για όλη την Ελλάδα ήταν στα 1,894 €/λτ., όταν στις 16 Μαρτίου για παράδειγμα είχε φτάσει τα 1,987 €/λτ. και με τιμή διυλιστηρίου 1.353,198 €/m3. Βέβαια στην Αττική υπάρχουν πρατήρια που πωλούν το πετρέλαιο κοντά στα 1,7 €/λτ., ωστόσο σε επαρχίες και ειδικά στα νησιά είναι πολύ ακριβό. Χαρακτηριστικά, πιο πάνω από 2 €/λτ. παραμένει στο Νομό Δωδεκανήσου (2,042 €/λτ.) και στο Νομό Λέσβου (2,011 €/λτ.).

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως καυσίμου, ο οδηγός μπορεί εύκολα να μειώσει την κατανάλωση και να εξοικονομήσει ευρώ, ακολουθώντας μερικούς απλούς αλλά βασικούς κανόνες.

Get it on Google Play Download on the App Store