Toyota GR Yaris «στου χαντάκ’» (+video)

Το GR Yaris συγκαταλέγεται στα πιο ικανά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα, είτε μιλάμε για πίστα είτε για ορεινό στροφιλίκι. Ο συνδυασμός δύναμης, πρόσφυσης, στησίματος και ευελιξίας, με την τελευταία να απορρέει τόσο από τις μικρές διαστάσεις όσο και τις ρυθμίσεις της τετρακίνησης, καθιστούν το μικρό hot hatch της Toyota (γιατί πλέον υπάρχει και το GR Corolla) ως «κουφέτο» στην οδήγηση στα όρια. Αρκεί να υπάρχει ο ανάλογος οδηγός πίσω από το τιμόνι.

Ένας στην Αυστραλία αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, κατά τη διάρκεια event σε δημόσιο δρόμο (κάτι σαν ανάβαση). Ο Omar Hassan πήγαινε αρκετά γρήγορα με το GR Yaris του, όταν ήρθε μια παρατεταμένη αριστερή μέτριας ταχύτητας να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά πως η υποστροφή μπορεί να είναι το ίδιο -και περισσότερο, ανάλογα την περίσταση- καταστροφική με την υπερστροφή. Ο Hassan παίρνει εξαρχής λάθος γραμμή, κλείνοντας το GR Yaris στη στροφή. Η επιμονή του στο δεξί πεντάλ έχει ως αποτέλεσμα την αυτονόμηση του εμπρός μέρους, αλλά όπως βλέπουμε αρκετά προοδευτικά. Εκεί είναι που έρχεται το δεύτερο και ολέθριο λάθος.

Ο οδηγός του GR Yaris συνεχίζει να πατάει το δεξί πεντάλ, ακόμα κι όταν το GR Yaris βάζει πλώρη για το εξωτερικό της στροφής. Προφανώς ο Hassan άργησε να αντιληφθεί την εκδήλωση της υπόστροφης, αλλιώς δεν εξηγείται το πόσο καθυστέρησε να αλλάξει τις εντολές στα χειριστήρια. Όπως βλέπουμε από το γράφημα της τηλεμετρίας, έστριψε φουλ το τιμόνι αριστερά όμως στα πεντάλ κάπου πανικοβλήθηκε. Αντί να πατήσει κατευθείαν φρένο, συνέχισε να πατάει γκάζι μέχρι να καταλάβει πως η πρόσφυση χάθηκε και μετά, απλά, πήρε το πόδι του από το δεξί πεντάλ και άφησε το αυτοκίνητο έρμαιο της κεντρομόλου, να πηγαίνει «καρφί» στο χαντάκι. Η πρόσκρουση ήταν αρκετά δυνατή, όμως το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με roll cage και ζώνες ασφαλείας 6 σημείων. Οπότε κανένα απολύτως πρόβλημα για τον Omar, άσχετα που το πορτοκαλί Toyota θα περάσει αρκετό καιρό στο συνεργείο.

Στην πίστα, πάντως, τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω -και χωρίς τρακαρίσματα- video

Get it on Google Play Download on the App Store