Θαρραλέο Volvo EX30 κόντρα στην Taycan (+video)

Τα καμώματα της Turbo GT μονοπωλούν την επικαιρότητα των Taycan, ωστόσο η Porsche βγάζει κι άλλες εκδόσεις. Η 4S, ας πούμε, μπορεί να μην έχει 1.000 άλογα, όμως δεν παύει να είναι μια υπερταχεία 571 ίππων και 650 Nm. Από πού κι ως πού μπαίνει το Volvo EX30 στην εικόνα, σε ρόλο σφετεριστή μάλιστα;

Η διαφορά των δυο ηλεκτρικών στην απόδοση δεν είναι ακριβώς χαώδης, αλλά τη χαρακτηρίζεις παραπάνω από μεγάλη. Η κορυφαία έκδοση του σουηδικού SUV είναι επίσης δικινητήρια και τετρακίνητη (Twin Motor), ωστόσο η ισχύς δεν ξεπερνά τα 428 άλογα και 543 Nm ροπής. Το EX30 βέβαια είναι ελαφρύτερο, στα 1.983 κιλά έναντι 2.361, οπότε «ρεφάρει» αρκετά τους συσχετισμούς δύναμης-βάρους (4,63 αντί 4,13 κιλά ανά ίππο). Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως τα νούμερα που ανακοινώνουν οι δυο εταιρίες για το 0-100 χλμ./ώρα είναι ταυτόσημα: 3,6 δλ. η Volvo, 3,7 δλ. η Porsche. To ΕΧ30 περιορίζεται μεν στα 180 χλμ./ώρα (στα 250 χλμ./ώρα η Taycan), όμως θεωρητικά μέχρι τη γραμμή του τερματισμού στο 400άρι προλαβαίνει να αποφύγει τον κόφτη.

Εξίσου θεωρητικά εμφανίζεται το ίδιο γρήγορο με την 4S, τουλάχιστον ως τα 100 χλμ./ώρα από στάση. Τι έχουμε πει πολλάκις, όμως, για τη θεωρία και την πράξη; Αυτό ακριβώς: καμία σχέση μεταξύ τους σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι και ετούτη, καθώς μπορεί το EX30 να ξεκίνησε εκπληκτικά και να έμεινε δίπλα στην Taycan κατά τη διάρκεια των πρώτων μέτρων, αλλά μετά είδε τη Γερμανίδα να το φορτώνει «καρότσες». Τα εύσημα πάντως τα δικαιούται, για την τολμηρή προσπάθεια και την ανταγωνιστικότητα.

Get it on Google Play Download on the App Store