Πατητές ρεπρίζ με Mazda 3 MPS 562 ίππων (+video)

Από την ώρα που ακούστηκε πως η Mazda ετοίμαζε τούρμπο και τετρακίνητη έκδοση του 3, οι συγκρίσεις με το MPS άρχισαν να κατακλύζουν τις συζητήσεις. Τελικά το κορυφαίο 3άρι δεν φόρεσε τα τρία γράμματα, όμως ήταν παραπάνω από αρκετό για να επαναφέρει μνήμες από το μικρομεσαίο MazdaSpeed.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι Ιάπωνες δημιούργησαν ένα από τα ισχυρότερα μπροστοκίνητα όλων των εποχών. Ο 2.3 MZR DISI Turbo τροφοδοτούσε τον εμπρός άξονα με 260 άλογα στις 5.500 σ.α.λ. και 380 Nm στις 3.000 σ.α.λ., μέσω 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Launch control και εξελιγμένα ηλεκτρονικά δεν υπήρχαν, ούτε σοφιστικέ λογισμικά στη μετάδοση. Ένα μπλοκέ διαφορικό της GKN και ο συντονισμός του οδηγού έπρεπε να λειτουργήσουν αρμονικά, για να επιταχύνει το 3 MPS στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 6,1 δλ. Από τη στιγμή που η ισχύς θα πέρναγε στο οδόστρωμα, η ένδειξη των 250 χλμ./ώρα στο κοντέρ ήταν καθαρά ζήτημα χρόνου.

Το ιαπωνικό hot hatch έστριβε κιόλας, όντας ικανό για πλευρική επιτάχυνση 0,91 G! Η βελτιωσιμότητα του τετρακύλινδρου τούρμπο, ωστόσο, το μετέτρεψε σε πρώτης τάξεως πλατφόρμα για dragster. MPS με 350 και 400 άλογα ουδόλως σπανίζουν, ενώ υπάρχουν και τα πιο «βαριά» περιστατικά με 500+ ίππους. Ένα τέτοιο είναι αυτό που ακολουθεί, έχοντας 562 ολόκληρα άλογα να περνούν από τους εμπρός τροχούς. Ισχύς τεράστια για να δούμε 0-100 χλμ./ώρα (δεν το επιχειρεί καν ο οδηγός), αλλά και για να καλύψει το 100-200 χλμ./ώρα σε 7 δλ., στην καλύτερη προσπάθεια!

 

Get it on Google Play Download on the App Store