Ο Ken Block «ξεμπουκώνει» το Audi Quattro S1 (+video)

Ο Ken Block σύναψε πρόσφατα συνεργασία με την Audi για την εξέλιξη των ηλεκτρικών της μοντέλων, με τον Αμερικανό οδηγό αγώνων να εκτελεί καθήκοντα δοκιμαστή και πρεσβευτή. Πριν το μέλλον, όμως, μια βόλτα με το ιστορικό παρελθόν της φίρμας επιβάλλεται.

Από τη στιγμή που η συνοδευτική φώτο του δελτίου τύπου είχε τον Block ανάμεσα σε παλιά και νέα αγωνιστικά της Audi, όλοι γνωρίζαμε πως ήταν θέμα χρόνου να πέσει κάποιο (ει δυνατόν, όλα) στα χέρια του. Κρυφός πόθος, εννοείται το Quattro S1 E2. Το «φτερωτό τέρας» με τον ανατριχιαστικό ήχο από τον πεντακύλινδρο 2.1 20V, που απέδιδε πάνω από 500 άλογα στις 8.000 σ.α.λ. και έκανε τον κόσμο να παραληρεί στο πέρασμά του, τις χρυσές εποχές του Group B.

Με βάρος 1.090 κιλών και το σύστημα τετρακίνησης, το S1 E2 μπορούσε να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 3,1 δλ. (με ασφάλτινο setup) και να ξεπεράσει τα 200 χλμ./ώρα μέσα στις ειδικές διαδρομές! Είναι χαρακτηριστικό πως τα σημερινά WRC μετά βίας ξεπερνούν τα 190 χλμ./ώρα. Υπήρχαν, δε, πλάνα και για την εξέλιξη του Group B σε Group S, όπου πρακτικά επρόκειτο για αγωνιστικά πρωτότυπα που θα έτρεχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Τα αλλεπάλληλα ατυχήματα και δυστυχήματα όμως, έδειξαν πως ακόμα και τα αυτοκίνητα του Group B παραήταν γρήγορα για τα δεδομένα της εποχής (βέβαια μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε η παραμικρή μέριμνα για τοποθέτηση θεατών, με τον κόσμο να μπαίνει κανονικά στο δρόμο).

Το Sport Quattro RS 002 ήταν η πρόταση της Audi για το Group S, έχοντας τον κινητήρα του S1 στο κέντρο και όντας εξελιγμένο από την αρχή ως αγωνιστικό. Ο Αμερικανός έγινε μόλις ο έκτος άνθρωπος που οδήγησε το εν λόγω πρωτότυπο, μένοντας εκστασιασμένος! Σαν το S1, όμως, κανένα. Κι ας «υποστρέφει σαν τρελό», όπως δηλώνει ο Block.

Get it on Google Play Download on the App Store