«Λέιζερ» η Alfa Romeo 4C στην εθνική (+video)

Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, η Alfa Romeo 4C κουβαλάει ήδη 10 χρόνια στην πλάτη της – 12 αν υπολογίσουμε και το πρωτότυπο. Το καλοσμιλεμένο και άκρως δυναμικό αμάξωμα της 4C δεν εμφανίζει ούτε μια «ρυτίδα» και δείχνει ακόμα τόσο νέο, λες και έχει βγει σήμερα. Το κεντρομήχανο sportscar των Ιταλών δεν είχε την εμπορική πορεία που περίμεναν, αναγκάζοντάς τους σε τερματισμό της παραγωγής πριν 4 χρόνια. Παρόλα αυτά σχεδιαστικά και μηχανικά δείχνει ολοκαίνουργιο, όπως αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Το εξαιρετικά καλοστημένο κεντρομήχανο sportscar έφερε αύρα υπεραυτοκινήτων στην κατηγορία το 2013, υιοθετώντας ανθρακονημάτινο πλαίσιο και εξωτικά υλικά στο αμάξωμα, περιορίζοντας το βάρος στα μόλις 895 κιλά. Οι επιλογές αυτές εκτίναξαν την τιμή, βέβαια, επηρεάζοντας αναλόγως την εμπορική πορεία της 4C, αλλά δεν παύουν να εκπλήσσουν ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπάρχει Porsche 718 Cayman ή Alpine A110 με τέτοια τεχνοτροπία, ας πούμε. Το χαμηλό βάρος κολακεύει εξαιρετικά και τον 1.75λτ. τούρμπο, κάνοντας τα 240 άλογα και 350 Nm να φαίνονται τουλάχιστον 300/400 αντίστοιχα. Κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία επιδόσεων, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 4,5 δλ. (έχει μετρηθεί και στα 4,2 δλ.) και την τελική να φτάνει άνετα στα 250 χλμ./ώρα.

Βασικά, όπως θα δούμε στο video του AutoTopNL, την ξεπερνάει και τη διατηρεί εξίσου άνετα. Το ψηφιακό κοντέρ εμφανίζει μέχρι 258 χλμ./ώρα, έχοντας ακόμα σχεδόν 1.000 σ.α.λ. μέχρι να τερματίσει το στροφόμετρο. Το άφημα του γκαζιού δεν επιτρέπει στην Ιταλίδα να ξεπεράσει τα 260 χλμ./ώρα, ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το πόσο σταθερή είναι. «Κιχ» δεν κάνει το τιμόνι, ούτε παρατηρούμε αναπηδήσεις από την κάμερα, παρότι μιλάμε για μια εξαιρετικά άκαμπτη κατασκευή.

Get it on Google Play Download on the App Store