Ηλεκτρικό Smart φέρνει στο αμήν Brabus 850 ίππων (+video)

Το γκάζι των ηλεκτρικών αποτελεί φόβητρο για κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ανεξαρτήτως αριθμών και τεχνικών χαρακτηριστικών, το αδιαμφισβήτητο ατού της ακαριαίας παροχής ισχύος στα EVs πολύ απλά, δεν κοντράρεται. Όσες τουρμπίνες κι αν έχει ένα θερμικό μοτέρ, όσο γρήγορες αλλαγές κι αν κάνει ένα αυτόματο κιβώτιο. Η αναμέτρηση του Brabus smart #1 και μιας βελτιωμένης Mercedes-AMG GLE 850 ίππων, λέει και δείχνει τα πάντα.

Στα χαρτιά, η κορυφαία έκδοση του νέου smart δεν έχει ούτε μισή ελπίδα. Οι δυο ηλεκτροκινητήρες (ένας εμπρός, ένας πίσω) παράγουν συνδυαστικά 428 ίππους και 543 Nm ροπής, καλούμενοι να κινήσουν κοντά στα 1.900 κιλά. Οι Γερμανοί ανακοινώνουν 3,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, χρόνος ταυτόσημος με εκείνον της A 45 S, αλλά η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα. Στο 400άρι, ωστόσο, δεν αποτελεί πρόβλημα. Το αντίθετο ισχύει όταν εμφανίζεται ένας «Λεβιάθαν» δίπλα, με υπερδιπλάσια ιπποδύναμη και σχεδόν τριπλάσια ροπή.

Η Brabus GLE που βλέπουμε έχει έναν «τεζαρισμένο» 6.0 V8 twinturbo στο μηχανοστάσιο, απόδοσης 850 ίππων και 1.450 Nm! Το θηριώδες κουπέ-SUV είναι μεν σημαντικά βαρύτερο από το smart, στα 2.350 κιλά, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 2,76 κιλά ανά ίππο η GLE, 4,43 το #1. Στο 0-100 χλμ./ώρα, ωστόσο, η διαφορά δεν ξεπερνά το 1 δέκατο του δευτερολέπτου: 3,8 δλ. ανακοινώνει η Brabus, με την τελική επίσης ηλεκτρονικά περιοριζόμενη, αλλά στα 320 χλμ./ώρα. Στο 0-400 μέτρα όμως, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο η επιτάχυνση από την τελική. Και κυρίως, το «ξεκόλλημα» στην εκκίνηση. Εκεί δηλαδή, όπου τα ηλεκτρικά παραδίδουν σεμινάρια. Κάπως έτσι έχουμε όχι μία, αλλά δύο απίστευτες νίκες του «Δαβίδ» κόντρα στον σκοτεινιασμένο «Γολιάθ»!

Get it on Google Play Download on the App Store