Η βενζίνη δείχνει το δρόμο στα ηλεκτρικά offroad (+video)

Η κόντρα μεταξύ θερμικών και ηλεκτρικών μεταφέρεται εκτός δρόμου, και μάλιστα στην κατηγορία των pick up. Τα EV αγροτικά πληθαίνουν σιγά-σιγά, δημιουργώντας αναπόφευκτα «τριβές» με την βενζινοκίνητη και ντίζελ καθεστηκυία τάξη. Το Rivian R1T ήταν το πρώτο του είδους, με τους Αμερικανούς μάλιστα να δίνουν έμφαση στο προμοτάρισμα των off road δυνατοτήτων. Το Chevrolet Colorado, ωστόσο, τού δείχνει πως οι ΜΕΚ και τα διαφορικά δεν έχουν να πάνε πουθενά. Ή ορθότερα, πάνε πιο μακριά και πολύ πιο άνετα μακριά από την άσφαλτο, από ό,τι οι ηλεκτροκινητήρες.

Το TFLoffroad πήρε την κορυφαία έκδοση του R1T, με τα 4 μοτέρ και τα 835 άλογα, και το Chevy Colorado στην πιο σκληροτράχηλη, Trail Boss, εκδοχή και τα έβαλε σε μια δύσκολη διαδρομή, γεμάτη βράχια, σκαψίματα και μεγάλες ανομοιομορφίες στο έδαφος. Οι τελευταίες ειδικά συνιστούν τεράστια πρόκληση, φέρνοντας στα όριά τους τις διαδρομές των αναρτήσεων, την κατανομή της ισχύος και την ελευθερία άρθρωσης. Το Colorado επωφελείται ενός lift kit που διαμορφώνει την απόσταση από το έδαφος σχεδόν στα 25 εκατοστά, αμιγώς χωμάτινων ελαστικών, μπλοκέ διαφορικών και αρκετών προγραμμάτων εκτός δρόμου λειτουργίας, προς μέγιστη αξιοποίηση των 310 ίππων και 530 Nm από τον τετρακύλινδρο 2.7 τούρμπο.

Ουδεμία σχέση με το Rivian, που βρίθει ηλεκτρονικών και συνδέει το δεξί πεντάλ με 835 ίππους και 1.231 Nm ροπής! Βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την οθόνη του R1T, σου δημιουργείται η αίσθηση πως συγκριτικά με το Colorado μοιάζει από το μέλλον. Κάτι που φαίνεται και στην τιμή βέβαια, με το Chevy να κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια και το Rivian κοντά στις 90.000. Θεωρητικά και τιμολογιακά, το R1T είναι πάνω από μια κλάση άνω του Colorado. Τι γίνεται με την πράξη, όμως; Εκεί που οι άκαμπτοι άξονες, το «κλείδωμα» των διαφορικών και το χαμηλότερο κατά σχεδόν 1 τόνο βάρος παίζουν τους πρώτους ρόλους;

To βενζινοκίνητο pick up αποδεικνύεται ικανότερο του ηλεκτρικού στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστάσεων, ακριβώς λόγω των ανωτέρω χαρακτηριστικών. Το Rivian έχει μεν κοντά στην τριπλή ισχύ και ένα σωρό ηλεκτρονικά, αλλά ταυτόχρονα καλείται να μανουβράρει 3.152 κιλά (2.250 το Colorado) σε βράχια, με έναν ή περισσότερους τροχούς στον αέρα και συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Οι ανεξάρτητες αναρτήσεις επίσης δεν βοηθούν στο «κρέμασμα», ενώ και η κατανομή της ροπής μεταξύ των τροχών δεν αποδεικνύεται όσο προηγμένη υποδεικνύουν τα συστήματα. Το παραδοσιακό Chevy αντίθετα, δεν κωλώνει πουθενά. Μοναδικό ζήτημα είναι τα εκτεθειμένα μηχανικά μέρη από κάτω, εκεί όπου το Rivian απαντά με πλήρως καλυμμένο πάτωμα.

Get it on Google Play Download on the App Store