Πολλές φορές η πράξη γκρεμίζει τις προσδοκίες της θεωρίας. Τα χαρτιά γίνονται παρανάλωμα του πυρός, που ονομάζεται «πραγματικότητα». Η κόντρα μεταξύ Alfa Romeo Stelvio QV και BMW X4 M Competition είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα.
Επί χάρτου, τα δυο υπερ-SUV παρουσιάζονται ισοδύναμα και πολύ κοντά σε προδιαγραφές. Αμφότερα εξακύλινδρα twinturbo 510 ίππων, τετρακίνητα και με 8άρια αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Στην Alfa η ισχύς προέρχεται από τον 2.9 V6, ενώ στη BMW από τον straight six 3.0λιτρο S58 (το ίδιο μοτέρ που θα δούμε στις επερχόμενες M3/M4 και M2). Ακόμα και στη ροπή, τα νούμερα είναι πρακτικά ταυτόσημα: 600 Nm για τη Stelvio, 599 για την X4. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο βάρος – και είναι υπέρ του ιταλικού μοντέλου: 1.830 κιλά έναντι 1.970.
Δείτε ακόμα: MINI Clubman JCW «φορτώνει» S3 και CLA 35 (+video)
Μια -θεωρητική- ανωτερότητα που υποστηρίζεται ακόμα και από τις ίδιες τις εταιρίες: 4,1 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα ανακοινώνει η BMW, 3,8 δλ. η Alfa Romeo. Η τελική δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη, καθώς η X4 M περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, όμως τυπικά πρόκειται για άλλον ένα τομέα που υπερτερεί το Μιλάνο έναντι της Βαυαρίας, με 283 χλμ./ώρα. Αφού όλα είναι υπέρ της Ιταλίας, λοιπόν, και το καρέ της φώτο μας δείχνει τη Stelvio να είναι μια καρότσα μπροστά, τότε γιατί γίνεται όλη αυτή η κουβέντα περί θεωρίας και πράξης;
Διαβάστε επίσης: Alfa Romeo Giulia QV κυνηγάει Ferrari 812 (+video)
Γιατί φαίνεται πως το Μόναχο ακολουθεί μια πάγια και διαχρονική τακτική των Γερμανών κατασκευαστών: το «κρύψιμο» αλόγων. Η Stelvio QV πράγματι τινάχτηκε στην εκκίνηση, άνοιξε διαφορά ενός μήκους αμαξώματος και μέχρι ενός σημείου όλα έδειχναν πως θα επικρατήσει. Κάπου στα 120 χλμ./ώρα, όμως, η X4 M άρχισε να μαζεύει με ραγδαίο τρόπο τη διαφορά. Και όχι μόνο τη μάζεψε, αλλά στο τέλος των 400 μέτρων είχε περάσει μπροστά! Οι Νοτιοαφρικανοί του Cars.co.za δεν δυναμομέτρησαν τα δυο αυτοκίνητα, όμως σχεδόν σίγουρα ο S58 αποδίδει περισσότερα από τα 510 άλογα που ανακοινώνει η BMW. Μια μέθοδο που ακολουθούν χρόνια στη Γερμανία, λόγω φορολογίας και κόστους ασφάλισης.