Hot rod παντός εδάφους το Ford Ranger Raptor (+video)

Η Ford προέβη σε ριζικές αλλαγές στο Ranger Raptor, με κυριότερη την αντικατάσταση του 2.0λιτρου διτούρμπινου πετρελαιοκινητήρα με έναν επίσης twinturbo V6 3.0 λίτρων, με καύσιμο τη βενζίνη. Αλλαγή που εκτίναξε την απόδοση στα 292 άλογα από τα 213, διατηρώντας τη ροπή στα επίπεδα των 500 Nm (ακριβώς τόσο το απερχόμενο ντίζελ, 491 Nm το καινούργιο). Αυτά στην Ευρώπη, γιατί σε άλλες αγορές το ίδιο μοτέρ παράγει πάνω από 400 άλογα!

Στην Αυστραλία, όπου το Ranger Raptor MK2 είχε παρουσιαστεί ταυτόχρονα με τη Γηραιά Ήπειρο, η απόδοση ανέρχεται στους 405 ίππους και τα 583 Nm! Μόλις 3 ίπποι λιγότερο σε σχέση με τα Explorer ST και Bronco Raptor, που έχουν τον ίδιο κινητήρα, αλλά 20 Nm ροπής παραπάνω. Η διαφορά των 105 ίππων 92 Nm σε σχέση με εμάς οφείλεται στον προφανέστατο και συνηθέστατο ύποπτο, που ακούει στο όνομα «εκπομπές ρύπων». Διακύμανση που επιφέρει το ανάλογο πλεόνασμα επιτάχυνσης των Αυστραλών, συγκριτικά με όταν πατάμε εμείς το δεξί πεντάλ του Raptor.

Το δικό μας ανακοινώνεται στα 7,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα. Για το αυστραλιανών προδιαγραφών δεν υπάρχει επίσημο νούμερο, αλλά αναφέρεται πως είναι κάτω από 6,5 δλ. Στην πραγματικότητα είναι ακόμα ταχύτερο, καταφέρνοντας να σπάσει το φράγμα ακόμα και των 6,0 δευτερολέπτων! Στο video του PDriveTV βλέπουμε την πρώτη προσπάθεια να γράφει 6,43 δλ., δίχως καν να χρησιμοποιείται το launch control. Με αυτό ενεργοποιημένο, το βάρους 2.422 κιλών pick up σταματάει το χρονόμετρο σε μόλις 5,79 δλ. στην άσφαλτο, κάνοντας παράλληλα ένα 0-100 σε 6,22 δλ. στο χώμα!

Get it on Google Play Download on the App Store