GR Yaris vs Focus RS: Ποιο έχει καλύτερη τετρακίνηση; (+video)

Toyota GR Yaris και Ford Focus RS αποτελούν δυο διαφορετικές εκτελέσεις, της ίδιας συνταγής: αυτής των rally replicas. Ακόμα κι αν το Ford δεν έχει απευθείας συγγένεια με τα αγωνιστικά του WRC (με Fiesta συμμετέχει η M-Sport).

Αμφότερα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εξελιγμένα συστήματα τετρακίνησης για την αποτελεσματικότητά τους. Άλλα κοινά τους σημεία ο συνδυασμός τούρμπο κινητήρα και 6τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, με αυτόν του Focus να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα αντί του Yaris (τετρακύλινδρος 2.3 λτ. 350 ίππων αντί τρικύλινδρου 1.6 λτ. 261 ίππων). Το Toyota επιχειρεί να ρεφάρει στο σύστημα μετάδοσης, ιδίως με το Circuit Pack. Εδώ, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο GR-Four συνδυάζεται με Torsen διαφορικό εμπρός-πίσω. Αντίθετα, το Focus RS έχει ελεύθερο διαφορικό μπροστά. Πίσω, όμως, διαθέτει την πολύπλοκη κατασκευή της GKN, που λάνσαρε τα Drift Mode στα συστήματα τετρακίνησης.

Οι πρώτες δοκιμασίες του συγκριτικού, φάνηκε πως θα έγερναν την πλάστιγγα υπέρ του Yaris. Το ιαπωνικό hot hatch ανταποκρίθηκε σε κάθε τεστ ένα «κλικ» ταχύτερα από το Focus, εκμεταλλευόμενο το διπλό μπλοκέ. Παρόλα αυτά, ο Ιάπωνας την «πάτησε» εκεί που θεωρητικά είχε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Με μόνο έναν εμπρός τροχό να πατάει στο έδαφος, το GR-Four δεν κατάφερε να κινήσει το αυτοκίνητο στα προγράμματα Normal και με το ESC εκτός. Το Ford, αντίθετα, δεν αντιμετώπισε προβλήματα και ξεκίνησε κανονικά.

Με μόνο έναν πίσω τροχό σε επαφή, η κατάσταση αντιστρέφεται. Το Yaris ξεκολλάει στις 2 από τις 4 περιπτώσεις, την ώρα που το Focus μένει να σπινάρει στα ράουλα. Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το εν λόγω RS είναι εξοπλισμένο με aftermarket ανάρτηση, που που και χαμηλότερη είναι και πιο σφιχτή (άρα και μικρότερο «κρέμασμα» του τροχού, δυσχεραίνοντας την επαφή του ελαστικού με το οδόστρωμα).

Get it on Google Play Download on the App Store