Ξεκινούν επιτέλους οι παραδόσεις του Tesla Cybertruck

Αν ήταν σίριαλ, θα είχε κουράσει με τις ατελείωτες σεζόν. Αν ήταν ταινία, με τα ασταμάτητα trailer. Το πολυαναμενόμενο και πολυαναβληθέν ντεμπούτο του Tesla Cybertrcuck είναι πια μια ανάσα από την πραγματοποίηση, με τους Αμερικανούς να ανακοινώνουν επιτέλους ημερομηνία παραδόσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη φίρμα από το Τέξας τα πρώτα Cybertruck θα ξεκινήσουν να παραδίδονται στα τέλη Νοεμβρίου, συγκεκριμένα στις 30 του μηνός. Ό,τι πρέπει για χριστουγεννιάτικο δώρο, δηλαδή, στους ανθρώπους που το έχουν παραγγείλει χρόνια τώρα (κάποιοι από το 2019!) και περιμένουν καρτερικά. Κι αυτό έπειτα από ακόμα μια καθυστέρηση, καθώς το pick up της Tesla είχε ανακοινωθεί πως θα έφτανε στις αντιπροσωπείες κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Προφανώς αυτό δεν συνέβη, οπότε πάμε για τέλη Νοέμβρη.

Αλλαγές είχαμε και το πλάνο παραγωγής, με τεράστιες μειώσεις στην προσδοκώμενη παραγωγή. Ενώ αρχικά ο στόχος αφορούσε 375.000 μονάδες ετησίως, τελικά η ετήσια διαθεσιμότητα του Cybertruck δεν θα ξεπερνά τις 125.000 μονάδες. Η συναρμολόγηση, βέβαια, θα γίνεται μόνο στο Gigafactory του Τέξας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις ήθελαν την παραγωγή να λαμβάνει χώρα και στο Μεξικό. Ο Elon Musk δήλωσε πως η ετήσια παραγωγή μπορεί να φτάσει μέχρι τις 250.000 μονάδες, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2025. Απολύτως φυσιολογικά να υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, που εκτείνονται μέχρι το 2028! Όσοι παρήγγειλαν πρώτοι το Cybertruck, δηλαδή, περίμεναν από 1 έως 4 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή τουλάχιστον για την προσεχή διετία – τουλάχιστον με τα έως τώρα παραγωγικά δεδομένα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Tesla να διαμοιράσει σταδιακά το φόρτο σε άλλα εργοστάσια, όπως το προαναφερθέν στο Μεξικό και το αντίστοιχο Gigafactory στην Κίνα. Πλέον έχουμε πλάνο παραγωγής, έχουμε και ημερομηνία παραδόσεων. Τι δεν έχουμε; Τιμή. Παρότι βρισκόμαστε 6 εβδομάδες πριν την έναρξη της εμπορικής του πορείας (αν δεν υπάρξει άλλη αναβολή), το Cybertruck ακόμα δεν συνοδεύεται από τιμοκατάλογο. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, η Tesla ανέφερε βασική τιμή 39.900 δολαρίων (37.868 ευρώ), μεσαία έκδοση από 49.900 δολάρια (47.359 ευρώ) και κορυφαία από 69.900 δολάρια (66.341 ευρώ). Αυτά τα στοιχεία τιμολόγησης εξαφανίστηκαν από τον ιστότοπο της Tesla το 2021 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το κόστος.

Get it on Google Play Download on the App Store