Το Cybertruck συνοδεύεται από αντιδράσεις και διφορούμενες απόψεις εδώ και 4 χρόνια – από την πρώτη στιγμή, δηλαδή, που το έφερε στη δημοσιότητα η Tesla. Μία το αμάξωμα από ανοξείδωτο ατσάλι, μία τα άθραυστα κρύσταλλα, μία η αλεξίσφαιρη κατασκευή, την άλλη οι καθυστερήσεις, διαρκώς υπάρχει μια κουβέντα γύρω από το pick up του Elon Musk. Ακόμα και τώρα που παρουσιάστηκε επίσημα, η συζήτηση γύρω από το Cybertruck εντείνεται – κι όχι απαραίτητα για καλούς λόγους.
Οι εντονότεροι προβληματισμοί γύρω από το «Κυβερνοφορτηγό» αφορούν τις επιδόσεις του στις δοκιμές πρόσκρουσης, ιδίως αυτές που περιλαμβάνουν πεζούς. Το σχήμα, το βάρος και το υλικό κατασκευής του αμαξώματος εγείρουν τεράστιες ανησυχίες στους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Cybertruck να είναι «χάρος» με τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου. Ο πρώην πρόεδρος του Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), Adrian Lund, είπε χαρακτηριστικά στο Reuters: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το αμάξωμα. Αν πράγματι το κατασκευάσουν από παχύ, άκαμπτο, ανοξείδωτο ατσάλι, τότε σε περίπτωση που πεζός χτυπήσει το κεφάλι του τα τραύματα θα είναι πολύ σοβαρότερα».
O Samer Hadar με τη σειρά του, καθηγητής ασφάλειας αυτοκινήτων στο πανεπιστήμιο George Washington, υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έλλειψη ζωνών παραμόρφωσης. Παράλληλα, όμως, αφήνει το ενδεχόμενο παρουσίας μηχανισμού απορρόφησης, που ισοσκελίζει την ακαμψία του ατσαλένιου αμαξώματος. Κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώνεται από την Tesla. Για την ακρίβεια, το μόνο που λέει η εταιρία για την παθητική ασφάλεια του Cybertruck είναι πως «θα είναι πολύ πιο ασφαλές από άλλα αγροτικά, τόσο για τους πεζούς όσο και τους επιβάτες».
Yes, we are highly confident that Cybertruck will be much safer per mile than other trucks, both for occupants and pedestrians https://t.co/RydoYYn4FU
— Elon Musk (@elonmusk) December 5, 2023
Στο tweet του Elon Musk γίνεται μνεία στη διαφορά ύψους του εμπρός μέρους, μεταξύ του Cybertruck και του Ford F-150 Lightning. Σύμφωνα με το Musk, ο κυριότερος ανταγωνιστής του μοντέλου του αφενός βρίσκει πιο ψηλά τον πεζό σε περίπτωση σύγκρουσης, αφετέρου το σχήμα του («τοίχο» το χαρακτηρίζει) «θα τον ξεκάνει στα γρήγορα». Το σκεπτικό του Musk έχει να κάνει με την κινηματική του σώματος μετά το «μπαμ», το οποίο αντί να ξαπλώσει το θύμα στο καπό κατανέμοντας ομοιόμορφα τα φορτία, ουσιαστικά θα το εμβολίσει και θα το πετάξει μακριά. Αυτό που παραλείπει ο Musk, βέβαια, και τονίζουν άνθρωποι του National Highway Traffic Safety Administration, είναι πως το Cybertruck θα απορροφήσει παρά ελάχιστες δυνάμεις από τη σύγκρουση.
Ο πρώην επικεφαλής του ΝHTSA, David Friedman, στέκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο: «Αν σε ένα τρακάρισμα το ένα αυτοκίνητο έχει ζώνες παραμόρφωσης και το άλλο είναι μασίφ, τότε το δεύτερο αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους δικούς του επιβάτες, όσο και του άλλου οχήματος». Ακόμα πιο καυστικό είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών, που έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Ελπίζουμε η Tesla να μην το φέρει στην Ευρώπη. Ένα όχημα τέτοιου βάρους, σχήματος και ισχύος θα είναι θανατηφόρο για πεζούς και ποδηλάτες, σε περίπτωση ατυχήματος».
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη ζωτική σημασία των ζωνών παραμόρφωσης, ας δούμε τα σύντομα πλάνα από τα crash tests που δημοσίευσε η Tesla. Η πρώτη δοκιμή αφορά μετωπική πρόσκρουση σε σταθερό εμπόδιο, με 56,3 χλμ./ώρα (35 μίλια/ώρα). Η δεύτερη πλευρική σύγκρουση άλλου οχήματος πάνω στο Cybertruck, με 61,1 χλμ./ώρα (38 μίλια/ώρα).
Όπως πολύ εύκολα παρατηρούμε, η κατασκευή παραμορφώνεται ελάχιστα. Οι επιβάτες στην καμπίνα τινάζονται προς τα εμπρός, ενώ χαρακτηριστικό της μεταφοράς όλων των δυνάμεων στο όχημα είναι πως στραβώνει μέχρι ο πίσω άξονας στη μετωπική!
Στην πλευρική τώρα, περισσότερα ζημιά παθαίνει η μπαριέρα παρά οι πόρτες! Όλα αυτά μπορεί να είναι εντυπωσιακά στο μάτι και να κάνουν το Cybetruck να φαίνεται άτρωτο, αλλά κατά ομολογία των επιστημόνων (και της κοινής λογικής) μάλλον το αντίθετο σημαίνει για οδηγό, επιβάτες και πεζούς.