To Ζ Coupe εξελίχτηκε χωρίς να το ξέρει η Nissan!

Ένα από τα γεγονότα της χρονιάς στο χώρο της αυτοκίνησης ήταν αναμφίβολα η παρουσίαση του Z Coupe. Του πισωκίνητου sportscar που ήρθε να συνεχίσει μια 50ετή παράδοση για τη Nissan. Και για το οποίο, η ίδια η εταιρία αρχικά δεν είχε ιδέα!

Ο Hiroshi Tamura, επικεφαλής προϊόντος στα sportscars της φίρμας, είναι ο ήρωάς μας. Αυτός που ανέλαβε να συνεχίσει την κληρονομιά των Z, όταν η Nissan ήταν ακόμα αβέβαιη για το μέλλον τους. Όπως δηλώνει ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν πριν τέσσερα χρόνια. Τότε που η επικρατούσα άποψη στους κόλπους των διοικούντων ήθελε το 370Z να μένει χωρίς διάδοχο. Παρά το δυσοίωνο περιβάλλον, ο Tamura έδωσε μυστικά εντολή στον επικεφαλής σχεδίασης, Alfonso Albaisa, να ετοιμάσει σκίτσα για ένα μελλοντικό Z. Ένα sportscar που θα έφερε επιρροές από το ένδοξο παρελθόν των «Ζορό», δίχως να στερείται στο ελάχιστο το δυναμισμό που απαιτούν οι γραμμές των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Ο ίδιος ο Tamura, γνωστός και ως «Mr GT-R», ανέλαβε το δύσκολο έργο της σύλληψης μιας κατασκευής, που θα ήταν προσιτή στην παραγωγή και την αγορά, σύννομη με τις εκπομπές ρύπων,  αρκούντως ισχυρή και, φυσικά, εξαιρετική στην οδήγηση. Το ακόμα πιο δύσκολο έργο όμως, αφορούσε την έγκριση από τους υψηλότερα ιστάμενους. Ο Tamura, αφού είχε κάνει όλη την προσπάθεια με τον Albaisa, έπρεπε να πείσει μια σειρά από διευθυντικά στελέχη, σε κάθε είδους θέση (marketing, οικονομικά, προϊοντικής εξέλιξης κλπ), πως το νέο Z θα αποτελούσε βιώσιμη επιλογή, σε μια γωνιά της αγοράς που βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Ευτυχώς για όλους, τα κατάφερε!

Το Z Coupe μπορεί να φαίνεται ολοκαίνουργιο εξωτερικά και να διαθέτει εντελώς νέο συνδυασμό κινητήρα-μετάδοσης, ωστόσο η πλατφόρμα αποτελεί εξέλιξη αυτής του 370Z. Μοτέρ και κιβώτιο επίσης προϋπήρχαν, στο Infiniti Q60, οπότε ο Tamura έπρεπε να συνδυάσει τα συστατικά, ώστε να προσφέρει ένα γευστικότατο πιάτο σε νορμάλ τιμή. Κρίνοντας από την εμφάνιση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης (στις 34.995 δολάρια τη θέλουν οι φήμες στις Η.Π.Α., από 42.990 δολάρια ξεκινά η Supra 2.0 Turbo), ο Ιάπωνας αποδεικνύεται μεγάλος σεφ!

Get it on Google Play Download on the App Store