Το Tesla Model S χορεύει στους πάγους (+video)

Το Tesla Model S έχει χτίσει καριέρα με video από κόντρες, ωστόσο τα προσόντα του δεν περιορίζονται στην ευθεία. Υπάρχουν χρόνοι στο Nurburgring, αλλά και γενικότερα σε πολλές πίστες του κόσμου, που αποδεικνύουν πως το Model S δεν είναι μόνο για την ευθεία – ή ακόμα και μόνο για την άσφαλτο.

Το ηλεκτρικό σεντάν βρέθηκε στις παγωμένες λίμνες της Νορβηγίας, προκειμένου να επιδείξει την αποτελεσματικότητα του Track Mode. Μια λειτουργία που πρώτη της προτεραιότητα είναι η απόδοση στην πίστα, όπως λέει και το όνομά της, αλλά μπορεί να αποδειχθεί κρυφός άσος στις πιο απρόσμενες συνθήκες. Το Track Mode επιτρέπει ακαριαίες επεμβάσεις στην διαχείριση της ισχύος των 2 ηλεκτροκινητήρων, αλλά και του συστήματος ανάκτησης ενέργειας, βελτιστοποιώντας την πρόσφυση και μειώνοντας τις αποστάσεις φρεναρίσματος. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που εκδηλωθεί υπερστροφή μπορεί να κόψει εντελώς την παροχή από τον ένα ηλεκτροκινητήρα, μειώνοντας στο μισό το φορτίο που καταλήγει στα πίσω λάστιχα. Αναλόγως για το φρενάρισμα, όταν ο οδηγός επιβραδύνει από μεγάλη ταχύτητα το Track Mode μεγιστοποιεί την ανάκτηση ενέργειας ώστε να βοηθήσει το έργο των φρένων, μειώνοντας παράλληλα την φθορά τους.

Με λίγα λόγια, προσομοιώνει τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης τετρακίνησης σε ηλεκτρική εκτέλεση. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε διαρκώς μεταβαλλόμενο ποσοστό κατανομής ισχύος μεταξύ των δυο αξόνων, αλλά και ανάμεσα στους τροχούς, με επικουρική λειτουργία από τα φρένα και την ανάκτηση ενέργειας. Εξίσου πρακτικά, αποτυπώνεται σε εντυπωσιακές γωνίες πάνω στην παγωμένη λίμνη και συνθήκες ελάχιστης πρόσφυσης. Λέμε «ελάχιστη» κι όχι «μηδενικής» ελέω παρουσίας χιονολάστιχων. Και πάλι, φυσικά, δεν παύει να είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που το Model S (και το Track Mode) χειρίζεται τις αντιξοότητες στον σκανδιναβικό παγετό.

Get it on Google Play Download on the App Store