Το SAAB 900 Turbo επιστρέφει στις 7.500 σ.α.λ.!

To φάντασμα της SAAB περιπλανιέται εδώ και χρόνια στο σπίτι της αυτοκίνησης, στοιχειώνοντας τα όνειρα όλων για πιθανή επιστροφή. Κάτι που, επισήμως και μέχρι σήμερα, έχει γίνει πράξη δια της τεθλασμένης και της Polestar. Κανονική αναγέννηση της SAAB, όμως, δεν έχουμε. Ευτυχώς, οι λάτρεις της σουηδικής φίρμας αρχίζουν να ενεργοποιούνται κατά μόνας, σχεδιάζοντας restomod επιστροφές όπως αυτό εδώ το μοναδικό 900 Turbo.

Το αναγεννημένο 900άρι προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο του rendering, ωστόσο ο Saabjorn -που κάνει τις αποκαλύψεις- ισχυρίζεται πως ήδη δουλεύει πάνω στην υλοποίηση του project, με έμπνευση μάλιστα από τα αγωνιστικά του DTM. Όχι τα σημερινά, τα καλά. Εκείνα από τη θρυλική εποχή των 80’s, ως φαίνεται ξεκάθαρα από τις ρετρό ζάντες. Εξυπακούεται ότι το αμάξωμα παρουσιάζεται «πρησμένο», η ανάρτηση «στα πατώματα» και τα εμπρός φανάρια LED, κατ’ αντιστοιχία με τα πρότυπα πολλών restomods. Από το εσωτερικό δεν υπάρχει εικόνα, αλλά ακόμα κι απέξω φαίνεται το roll cage πίσω από τα εμπρός καθίσματα, δείγμα απόλυτα εστιασμένης κατασκευής.

Σε αυτό το μοτίβο κινείται ο κινητήρας, για τον οποίο ο Saabjorn υπόσχεται λείανση κυλινδροκεφαλής, νέους οδηγούς και μεγαλύτερες βαλβίδες, αναβαθμισμένους εκκεντροφόρους, ολοκληρωμένο σύστημα εξάτμισης, ανθρακονημάτινη πολλαπλή εισαγωγής και ολοκαίνουργια ECU. Στοιχεία ισχύος δεν ανακοινώνονται, πέρα από ένα χορταστικό όριο περιστροφής στις 7.500 σ.α.λ.! Ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο εργοστασιακά απέδιδε 143 ίππους και 200 Nm, οπότε με αυτές τις βελτιώσεις λογικά μιλάμε για τουλάχιστον 200 άλογα στο επερχόμενο καινούργιο. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ελαφρύτερο από τα 1.244 κιλά του αρχέγονου, λόγω εκτεταμένης χρήσης συνθετικών υλικών (βλέπε ανθρακονήματα και fiberglass, υπολογίστε το πολύ 1 τόνο).

Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πιθανή ημερομηνία παρουσίασης, αλλά ο Σουηδός μάστορας θέλει να το έχει έτοιμο μέσα στο 2024. Από εκεί και πέρα, όλα θα κριθούν από τη ζήτηση.

Get it on Google Play Download on the App Store