Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όλου του κόσμου έχουν επικεντρωθεί στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Ασχολούνται κυρίως με τα αυτοκίνητα, όμως βλέπουμε ήδη τις πρώτες μοτοσικλέτες, λεωφορεία και κάποια πειραματικά πλοία και αεροπλάνα. Ο στόχος είναι κοινός. Ο περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι η κλιματική κρίση μας… «χτυπάει» την πόρτα.
Πέρα από τις εταιρείες αυτοκινήτων και τους πολιτικούς, οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις για το αύριο αυτού του πλανήτη, υπάρχουν και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Και ειδικά αυτές πρέπει να επικροτούνται. Η «Frontiers North Adventures», είναι μια εταιρεία με έδρα το Churchill του Καναδά, που διοργανώνει εκδρομές και περιηγήσεις στο άνω άκρο της Γης για εξερευνητές, επιστήμονες και λάτρεις της φύσης. Θεωρείται η πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας στον κόσμο.
Από τη δεκαετία του 1970, έχει ξεκινήσει να μετατρέπει τα πρώην σχολικά λεωφορεία, σε πολικά οχήματα. Έτσι ώστε να μπορεί, χωρίς πρόβλημα, να μεταφέρει τους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας και φυσικά τα πανέμορφα και σπάνια ζώα που κατοικούν εκεί. Όμως το επονομαζόμενο «Tundra Buggy», έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Τώρα, οι εκάστοτε μεταφορές γίνονται δίχως εκπομπές ρύπων και το βασικότερο, αθόρυβα.
Το πανύψηλο λεωφορείο διαθέτει τροχούς 25 ιντσών συνδυασμένους με ελαστικά εκτός δρόμου (έχουν ύψος 1,7 μέτρα και πλάτος 1,1 μέτρα). Δεν είναι πλήρως φουσκωμένα για να ανταπεξέρχονται στις σκληρές και γλιστερές επιφάνειες της περιοχής. Χάρη σε αυτά, η καμπίνα έχει απομακρυνθεί αρκετά από το έδαφος, καθώς οι πολικές αρκούδες όταν σηκωθούν μπορούν εύκολα να φτάσουν σε ύψος έως και τα τρία μέτρα. Η μετατροπή επιτρέπει στο πλήρωμα ανεμπόδιστη θέα και προπαντός ασφάλεια.
Η τροποποίηση σε ηλεκτροκίνητο του «Tundra Buggy», έγινε σε συνεργασία με το «Red River College Vehicle Technology and Energy Center». Το συγκεκριμένο EV, μπορεί να μεταφέρει 40 επιβάτες, ενώ χρησιμοποιεί μεταχειρισμένες μπαταρίες από ηλεκτρικά λεωφορεία. Έτσι, δεν χρειάστηκε περαιτέρω σκάψιμο για νέο νικέλιο και λίθιο. Επίσης, η ενέργεια για τις μπαταρίες προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για 23.000 τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Όταν εκπληρωθούν τα πλάνα της, τα οποία είναι να μετατρέψει ολόκληρο τον στόλο της σε ηλεκτρικό, θα εξοικονομήσει 3.600 τόνους σε 25 χρόνια. Βέβαια το πρώτο από αυτά, κόστισε 149.000 δολάρια (σημερινή ισοτιμία 132.000 ευρώ περίπου) και η «Frontiers North Adventures» διαθέτει 11 οχήματα. Όσοι τυχόν ενδιαφέρονται, μια ημερήσια βόλτα είναι αρκετά ακριβή, αφού το κόστος ανέρχεται στα 519 δολάρια για τους ενήλικους ή στα 419 ευρώ για τα παιδιά.