Το «Matchbox» που διέλυσε το Mercedes-AMG One (+video)

Το Mercedes-AMG One είναι ό,τι πλησιέστερο μπορεί να αγοράσει κάποιος, σε Formula 1. Τεχνολογία και κινητήρας παρμένα απευθείας από την κορυφή του motorsport, πιστοποιημένα από ένα ρεκόρ στο Nurburgring που θα κάνει πολύ καιρό να σπάσει. Μέχρι να μπει στην «Πράσινη Κόλαση» το McMurtry Spéirling τουλάχιστον, το οποίο ισοπέδωσε την επίδοση του γερμανικού hypercar στο Hockenheim.

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε μπορεί να θυμίζει παιχνίδι, αλλά πρόκειται για μια από τις ταχύτερες τετράτροχες κατασκευές όλων των εποχών, άσχετα αν αναφερόμαστε σε επίπεδο παραγωγής ή αγώνων. Το Pure μάς έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, έχοντας κι ένα σοκαριστικά εντυπωσιακό video στο παλμαρέ του από ένα άλλο ρεκόρ, εκείνο στην ανάβαση του Goodwood Festival of Speed.

Ό,τι πλησιέστερο στο χαρακτηρισμό «εδάφους-εδάφους», με τον ήχο πραγματικά να παραπέμπει σε πέρασμα μαχητικού αεροσκάφους. Το Pure διέλυσε πρόπερσι το ρεκόρ του VW ID.R στη διαδρομή του , κατεβαίνοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 δλ. Τα 39,08 δλ. που πέτυχε δεν τα έχουν καταφέρει ούτε μονοθέσια της Formula 1, με τους όποιους περιορισμούς στα λάστιχα και την προσεκτική προσέγγιση από τους οδηγούς. Το γαλάζιο που βλέπουμε είναι η βελτιωμένη εκδοχή, η οποία εκτός από ότι είναι διαθέσιμη κανονικά για αγορά, τρομοκρατεί τις υπερκατασκευές με ακόμα περισσότερη ταχύτητα!

Το ασύλληπτο δημιούργημα της McMurtry Spéirling μπήκε στην πίστα του Hockenheim και εξαΰλωσε το χρόνο του Mercedes-AMG One, κατεβάζοντάς τον κατά 14,1 ολόκληρα δευτερόλεπτα!! Το Pure έγραψε 1.24.4, σπάζοντας μέχρι το απόλυτο ρεκόρ γύρου για τα αγωνιστικά του DTM κατά 3,9 δλ.! Κι όλα αυτά, με τη δυναμική του αυτοκινήτου ούτε καν στο 100%. Σύστημα κίνησης και αεροδυναμική ήταν σεταρισμένα στο 75%, καθότι ακόμα στο στάδιο της εξέλιξης. Φανταστείτε, δηλαδή, τι έχει να γίνει όταν ξεκλειδωθεί το πλήρες potential, πάντα με τον πρώην πιλότο -και επίσημο δοκιμαστή της εταιρίας- Max Chilton στο τιμόνι.

 

Το Pure μετά βίας αγγίζει τα 3,45 μέτρα μήκους (3.449 χλστ., τη στιγμή που το Smart ForFour είναι στα 3.525 χλστ.) και ίσα ξεπερνά το 1 μέτρο σε ύψος (1,02 μέτρα), με το πλάτος να περιορίζεται στα 1,58 μέτρα. Στην ουσία πρόκειται για ένα κινούμενο αεροδυναμικό πακέτο, με τέσσερις 18άρες ζάντες και 1.000 άλογα! Τα πάντα πάνω του κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, κατεβάζοντας το βάρος υπό των 1.000 κιλών παρότι ηλεκτρικό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καν αναλογία κιλών ανά ίππο, αλλά γραμμαρίων! Τα λάστιχα μετρούν 270 χλστ. σε πέλμα εμπρός και 300 χλστ. πίσω, ενώ τεράστιο μέρος της απίστευτης παραγωγής κάθετης δύναμης (πάνω από 2 τόνους!) οφείλεται στη λειτουργία του ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, που μεγιστοποιεί το φαινόμενο Venturi και πρακτικά «ρουφάει» το αυτοκίνητο προς τα κάτω.

Οι δυο ηλεκτροκινητήρες αντλούν ενέργεια από μια μπαταρία 60 kWh, η οποία φορτίζει σε 20 λεπτά και εξασφαλίζει αυτονομία 483 χλμ. Ή, για να το θέσουμε στη γλώσσα του Pure, αντέχει για 10 γύρους τέρμα γκάζι στο Silverstone. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός μόλις 1,4 δλ., στα 160 χλμ./ώρα από στάση σε 2,63 δλ., να κάνει το 400άρι σε 7,97 δλ. και να ξεπεράσει τα 233 χλμ./ώρα ταχύτητας εξόδου. Με λίγα λόγια επιταχύνει σαν top fuel dragster και στρίβει σαν F1! Αν ο οδηγός μείνει στο γκάζι δε, θα αγγίξει τα 306 χλμ./ώρα τελικής.

Όλα τα ανωτέρω φυσικά κοστίζουν, και μάλιστα πολύ. Τιμή εκκίνησης προ φόρων ορίζονται οι 895.000 λίρες (1,06 εκατ. ευρώ), για μια παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τις 100 μονάδες.

Get it on Google Play Download on the App Store