Το Honda που κερδίζει τα Jeep στο «τερέν» τους

Αν συναντηθούν Honda και Jeep εκτός δρόμου, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο και προδικασμένο. Τα αμερικανικά αυτοκίνητα συγκαταλέγονται δεκαετίες τώρα στους «μάστορες» του off roading, ενώ τα crossover του Ιάπωνα κατασκευαστή πάντα είχαν ως προτεραιότητα τις εντός δρόμου επιδόσεις. Δεν θα δεις HR-V να πηγαίνει πιο μακριά από Renegade, ούτε CR-V να αφήνει στη σκόνη του το Compass. Αυτό που μπορείς να δεις όμως, είναι το Ridgeline να ξεπερνά σε πωλήσεις το Gladiator, μέσα στην έδρα του.

Τα δυο μοντέλα περιλαμβάνονται μεν αμφότερα στα pick up, αλλά οι διαφορές τους δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Σκληροτράχηλο και παραδοσιακό σύνολο (βλέπε πλαίσιο τύπου σκάλας, τριπλά διαφορικά, βοηθητικό κιβώτιο, άκαμπτοι άξονες κλπ) το Gladiator, περισσότερο SUV το Ridgeline (αυτοφερόμενο πλαίσιο, τετρακίνηση με συνεκτικό συμπλέκτη, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω). Πολλοί φίλοι των pick up στην Αμερική το έχουν επικρίνει για αυτή τη διαφορετική στάση, αλλά και τη μηχανολογική του σχέση με το MPV Odyssey. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί ωστόσο, είναι περισσότεροι εκείνοι που το αγοράζουν. Και για ακριβολογούμε, περισσότεροι από όλους όσοι αγοράζουν το Gladiator.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πουλήθηκαν στη μεγαλύτερη αγορά pick up παγκοσμίως 27.430 Ridgeline, την ώρα που το Gladiator έμενε στις 27.326 μονάδες. Λίγο πάνω από 100 κομμάτια η διαφορά, αλλά η νίκη είναι νίκη. Πολύ σημαντικότερα δε, όταν η τάση δείχνει πως όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα διευρύνει την απόσταση μεταξύ των δυο μοντέλων. Το Ridgeline έφτασε στις 27.430 ταξινομήσεις, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το Gladiator αντίθετα έπεσε κάτω από τις 27.330 μονάδες, βλέποντας το ποσοστό του να μειώνεται κατά 29% – πάνω από 11.000 αυτοκίνητα συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

To αγροτικό Honda κινείται από έναν πληθωρικό V6 3.5 λίτρων i-VTEC, ισχύος 280 ίππων και 355 Nm ροπής, με την μετάδοση της κίνησης να πραγματοποιείται τόσο στους δυο, όσο και στους τέσσερις τροχούς (με torque vectoring κιόλας), ανάλογα την έκδοση. Όλα τα Ridgeline συνδυάζονται αποκλειστικά με 9άρι αυτόματο κιβώτιο.

Get it on Google Play Download on the App Store