Τα συστήματα πλοήγησης έχουν λύσει τα χέρια όλων, δεν τίθεται αμφιβολία επ’ αυτού. Είτε μιλάμε για αυτοκινητιστές, μεταφορείς, διανομείς ή απλούς οδηγούς το GPS αποτελεί σύμμαχο στην αναζήτηση αγνώστων οδών και περιοχών. Όλα «ρόδινα» δεν είναι, βέβαια. Φωνητικές εντολές που δίνονται τελευταία στιγμή ή στο λάθος χρόνο, μπερδέματα με την εύρεση της ιδανικής διαδρομής (χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεταξύ απόστασης και συμφόρησης), απώλεια σήματος ή εστίασης συγκαταλέγονται στο ρεπερτόριο των εργοστασιακών navigation, αλλά και του Google Maps.
Οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε μάθει να επαληθεύουμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από το εκάστοτε σύστημα, προκειμένου να μην μπούμε ανάποδα σε μονόδρομο ή να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Υπάρχουν κι εκείνοι, όμως, που είτε δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είτε πιστεύουν πως δεν κάνει ποτέ λάθη. Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή θα εκτεθείς αν ακολουθείς πιστά τις οδηγίες navigation ή Χαρτών. Ένας Ινδός το βίωσε στο πετσί και τα ρούχα του, μαζί με τους 4 επιβάτες που είχε μαζί του, όταν θεώρησε πως η πορεία που είχε χαράξει το Google Maps για παρακείμενο ποτάμι ήταν σωστή!
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Κοταγιάμ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού από το Ερνακουλάμ στο Κουμπανάντ. Ο οδηγός του μικρού crossover έβαλε στο κινητό τον προορισμό, προκειμένου να βρει τη βέλτιστη διαδρομή. Το Google Maps έκανε τους υπολογισμούς του, βρήκε την ταχύτερη πορεία και ξεκίνησε την πλοήγηση. Όλα έβαιναν καλώς, μέχρι που τελικά έφτασαν σε ένα ποτάμι. Για άγνωστους λόγους, ο οδηγός δεν πάτησε ποτέ φρένο και κατευθύνθηκε «καρφί» στο νερό. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώθηκε από τα δυνατά ρεύματα, που επιτάχυναν τη βύθιση του αυτοκινήτου. Οι κραυγές των επιβατών -μεταξύ των οποίων ένα τρίχρονο κοριτσάκι- ευτυχώς εισακούστηκαν από τους ντόπιους, οι οποίοι απεγκλώβισαν τα τέσσερα άτομα σώα και αβλαβή.