Το αστρονομικό κόστος των τρακαρισμάτων στην F1

Όσο ακριβότερο ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο «φαρμακείο» όσα έχουν να κάνουν με τη χρήση και συντήρησή του. Η επισκευή σε περίπτωση ατυχήματος, εννοείται συγκαταλέγεται σε αυτά τα κόστη. Κι όταν φτάσουμε να μιλάμε για Formula 1, τότε τα ποσά προκαλούν ζαλάδα.

Στον απόηχο του πιο αμφιλεγόμενου φινάλε στην ιστορία του σπορ, κυκλοφόρησε μια λίστα με τις ζημιές που προκάλεσε κάθε πιλότος για τη σεζόν που πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε. Για την ακρίβεια, το κόστος αυτών. Όπως είναι φυσιολογικό, οι αριθμοί δεν συγκρίνονται σε καμιά διάσταση με αυτούς που έχουμε συνηθίσει, στα κανονικά αυτοκίνητα. Όταν ακόμα και μια σπασμένη αεροτομή κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, εύκολα βάζει με το νου του κάποιος πού μπορεί να φτάσει το «μπουγιουρντί», σε πιο σοβαρές ζημιές.

Συνολικά, για τη σεζόν 2020-2021, δαπανήθηκαν σχεδόν 45,6 εκατ. δολάρια (40,3 εκατ. ευρώ) σε επισκευές μονοθεσίων! Εξ αυτών, τα περισσότερα πήγαν στις Haas του Mick Schumacher. Ο γιος του μέγιστου Michael προκάλεσε ζημιές ύψους 4,95 εκατ. δολαρίων, ξεπερνώντας για λίγο τον Charles Leclerc της Ferrari (4,57 εκατ.). Τρίτος πιο ζημιάρης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Max Verstappen στοίχισε 4,4 εκατ. δολάρια επισκευών στη Red Bull, αλλά αποζημίωσε με το παραπάνω κατακτώντας τον τίτλο. Πίσω του ο Nicholas Lattifi της Williams (3,64 εκατ. δολάρια), με το τελευταίο του τρακάρισμα να κρίνει τελικά την έκβαση του πρωταθλήματος, καθώς προκάλεσε τον χαμό με το Safety Car στους τελευταίους γύρους, του τελευταίου GP της χρονιάς.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Valteri Bottas, αναγκάζοντας τη Mercedes σε επισκευές ύψους 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Από εκεί και πέρα βλέπουμε να επαληθεύεται το ρητό «όπου φτωχός κι η μοίρα του», καθώς η Haas -που έχει το μικρότερο budget μεταξύ των 10 ομάδων- κλήθηκε να πληρώσει σχεδόν 8 εκατομμύρια δολάρια σε επισκευές, συνυπολογίζοντας τα 2,8 εκατ. του Nikita Mazepin.

Στην αντίπερα όχθη, η Alpine. Οι λογιστές των Γάλλων έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, καθώς το δίδυμο Fernando Alonso – Esteban Ocon επιβάρυνε τον προϋπολογισμό κατά -τηρουμένων των αναλογιών- μόλις 942.000 δολάρια. Ούτε 1 εκατομμύριο σε ζημιές, δηλαδή. Όσο περίπου στοίχισε στη Red Bull ο Sergio Perez (1,06 εκατ.) και αρκετά λιγότερο από τον λογαριασμό του Lewis Hamilton (1,4 εκατ.).

Get it on Google Play Download on the App Store