Τεράστιος σταθμός φόρτισης ίσος με 1 αντλία

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η φόρτιση. Το να εγκατασταθεί σε κάθε σπίτι φορτιστής είναι αδύνατο, αλλά και να ήταν εφικτό δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλα τα αυτοκίνητα. Ακόμα και να βρεθεί ελεύθερος χώρος για να μπουν φορτιστές, θα πρέπει να καταλαμβάνει πολύ μεγάλη έκταση.

Όπως και έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η bp (η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών), άνοιξε το μεγαλύτερο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η bp pulse σε συνεργασία με το EV Network (EVN) και το NEC Group, ανακοίνωσαν την έναρξη του μεγαλύτερου κόμβου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πανεπιστημιούπολη NEC στα West Midlands.

Το «Gigahub» όπως το ονομάζει, βρίσκεται στο Μπέρμινχαμ και παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης 180 EV’s. Διαθέτει 30 υπερσύγχρονους φορτιστές DC έως 300kW, οι οποίοι είναι εξαιρετικά γρήγοροι και ικανοί να φορτίζουν ισάριθμα ηλεκτρικά οχήματα ταυτόχρονα. Ο χώρος αυτός διαθέτει επίσης 150 επιπλέον σημεία για φόρτιση 7kW, για όσους μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητο κάποιες ώρες. Για αυτούς υπάρχει δίπλα και καφέ, έτσι ώστε να περάσουν κάπως πιο ευχάριστα την πολύωρη αναμονή τους. Το Gigahub σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει κάποιους εκατοντάδες ή χιλιάδες οδηγούς από τους επτά εκατομμύρια επισκέπτες που πηγαίνουν στην Πανεπιστημιούπολη NEC ετησίως, μαζί με ένα ευρύ φάσμα άλλων χρηστών του δρόμου που κυκλοφορούν καθημερινά στην περιοχή.

Φανταστείτε όμως πόση ενέργεια χρειάζεται και ώρες, αν τύχει να φορτίζουν ταυτόχρονα 180 αυτοκίνητα, ενώ περιμένουν και άλλα στην ουρά. Τώρα μπορεί να μη γίνει (χωρίς να αποκλείεται σε ώρες αιχμής), όμως με την αύξηση των EV’s, αυτός ο σταθμός στο άμεσο μέλλον ενδεχομένως να είναι συνέχεια μπλοκαρισμένος. Εδώ σε βενζινάδικο μπορεί να τύχει να έχει ουρά και δημιουργείται εκνευρισμός για μια διαδικασία λίγων λεπτών. Για να λειτουργήσουν όλοι οι φορτιστές με πλήρη ισχύ ταυτόχρονα, θα πρέπει να τραβήξουν πάνω από 10 MW ισχύος, πράγμα μάλλον ανέφικτο. Υπολογίστε ότι ένα μέσο σπίτι καταναλώνει το 4μηνο κάπου 1.000 kWh. Συν του ότι για να χωρέσουν 180 οχήματα απαιτείται μια μεγάλη έκταση. Όσα δηλαδή μπορεί να εξυπηρετήσει μια αντλία από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, πόσο δε μάλλον τέσσερις αντλίες ή και περισσότερες που έχουν πολλά βενζινάδικα.

Get it on Google Play Download on the App Store