Τα μυρμήγκια αγαπάνε τα αυτοκίνητα!

Το καλοκαίρι είναι ταυτόσημο με τα μυρμήγκια. Τα βλέπουμε στις αυλές, στα τραπέζια που στήνουμε εκεί, στην παραλία (λιγότερο). Από εδώ και στο εξής, πάντως, θα πρέπει να τα συνηθίζουμε και στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος εντομολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που διήρκεσε από το 2017 μέχρι το 2023, παρατηρείται έντονη αύξηση της παρουσίας μυρμηγκιών στις καμπίνες επιβατών. Συγκεκριμένα 9 διαφορετικά είδη μέρμηγκων γίνονται «λαθρεπιβάτες», με τους επιστήμονες να ξεχωρίζουν 52 περιπτώσεις σε 44 αυτοκίνητα και 8 scooter όπου το πιο εργατικό είδος της φύσης έκανε σχεδόν κατάληψη στο πάτωμα του οχήματος, το μηχανοστάσιο, το πορτμπαγκάζ και το εσωτερικό. Στο τελευταίο καταγράφηκαν 10  «εισβολές», με τις μισές να αφορούν το είδος  Tapinoma melanocephalum (μυρμήγκι-φάντασμα ο πιο γνωστός όρος, λόγω του ημιδιαφανούς χρώματος στα πόδια και το γαστρικό τους σώμα).

Η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζεται στην Ταιβάν (στα βόρεια και κεντρικά της χώρας), με τους λόγους πίσω από τις βόλτες των μυρμηγκιών να αφορούν τις κλιματολογικές συνθήκες. Τα έντομα δεν πηγαίνουν στα αυτοκίνητα για να βρουν καταφύγιο ή τροφή, αλλά για να το χρησιμοποιήσουν -τρόπον τινά- σαν ταξί, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται! Κάποια από τα είδη μπαίνουν στο όχημα για να μετακινηθούν, έως ότου βρουν καιρικό περιβάλλον που να τους ταιριάζει. Κάτι, βέβαια, που προκύπτει και από τις θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό, δηλαδή περισσότερη δροσιά σε συγκεκριμένα σημεία ή ζέστη, αναλόγως τις απαιτήσεις κάθε είδους. Σε ορισμένες παρατηρήσεις πάντως, πράγματι τα μυρμήγκια μπορεί να κάνουν φωλιά – ιδίως όταν η καμπίνα δεν καθαρίζεται σωστά, είναι γεμάτη ψίχουλα κλπ.

Οι ειδικοί συστήνουν επιτόπου ανάληψη δράσης, σε περίπτωση που δούμε μυρμήγκια να κυκλοφορούν στο ταμπλό, τις πόρτες ή τα καθίσματα, προκειμένου να αποφύγουμε τη διόγκωση του προβλήματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ολόκληρης αποικίας! Οπότε καλό καθάρισμα, τίναγμα τα πατάκια και στο φινάλε, ένα βιολογικό πέρασμα.

Get it on Google Play Download on the App Store