Σε ποιο εισαγόμενο αυτοκίνητο υποκλίθηκαν οι Ιάπωνες;

Στην Ιαπωνία όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, κυριαρχούν οι τοπικές μάρκες, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα που μας είναι παντελώς άγνωστα και τα έχουμε δει μόνο από φωτογραφίες και βίντεο. Φέτος για παράδειγμα, τον τίτλο του «Ιαπωνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2022-2023» κέρδισαν τα μίνι ομόσταυλα Nissan Sakura και Mitsubishi ek Cross EV. Αμφότερα προορίζονται για την Ιαπωνία, όπου εκεί τα «kei cars» έχουν μεγάλη ζήτηση, λόγω των πολύ μικρών τους διαστάσεων και κινητήρων και της κορυφαίας ευελιξίας και πρακτικότητας.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία για την Ιαπωνία, έχει το ποιο αυτοκίνητο εισαγωγής κέρδισε το βραβείο του «2022-2023 Import Car of the Year». Αυτό είναι το γνωστό και σε εμάς Hyundai Ioniq 5, το οποίο μετρά λίγες εβδομάδες και στην Ελληνική αγορά. Οι λόγοι που βγήκε πρώτο, είναι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του οργανισμού «Japan Car of the Year» οι εξής:

«Ως ένα αυτοκίνητο μπαταρίας EV με καινοτόμο εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, έχει πρακτική αυτονομία από 498 έως 618 χιλιομέτρων και εξαιρετική απόδοση ισχύος, καθώς και πλήρη γκάμα εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, ενώ είναι και συμβατό με V2H και εσωτερικό/εξωτερικό V2L. Χαρακτηριστικό που μέτρησε επιπλέον στην αξιολόγηση. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επεσήμαναν ότι η αναγεννητική ποσότητα πέδησης μπορεί να αλλάξει με τον μοχλό αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι ως σημείο που ενισχύει την απόλαυση της οδήγησης».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Hyundai Ioniq 5 ανακηρύχτηκε φέτος «World Car Of The Year», «World Electric Car Of The Year» και «World Car Design Of The Year».

Η τελική κατάταξη του 2022-2023 Ιαπωνικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς, διαμορφώθηκε ως εξής:

Θέση Μάρκα/μοντέλο  Βαθμοί
1 Nissan Sakura/Mitsubishi eK Cross EV 399
2 Honda Civic e:HEV/Civic Type R 320
3 Toyota Crown 236
4 Mazda CX-60 e-SKYACTIV D 3.3 141
5 Nissan X-Trail 84
6 Hyundai IONIQ 5 75
7 Nissan Fairlady Z 72
8 Renault Arkana 70
9 BMW iX 45
10 Land Rover Range Rover 30
11 Suzuki Alto 28

 

Get it on Google Play Download on the App Store