Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πάντοτε χρειάζεται πολύ καλό ψάξιμο και από ειδικό, αφού ένα αυτοκίνητο που μοιάζει να είναι σε καλή κατάσταση και να έχει λίγα χιλιόμετρα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ «ταλαιπωρημένο». Μία συνήθης τακτική που εφαρμόζεται, είναι το γύρισμα των χιλιομέτρων.
Μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σε δευτερόλεπτα και ο επιτήδειος να εμφανίσει στο χιλιομετρητή του πίνακα οργάνων, όσα χιλιόμετρα θέλει. Έτσι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητo με τα λιγότερα ψεύτικα χιλιόμετρα θα πωληθεί ευκολότερα και σε υψηλότερη τιμή. Γι’ αυτό πάντα πρέπει ο αγοραστής να ζητήσει από τον πωλητή το βιβλίο service με όλο το ιστορικό του αυτοκινήτου και τους ελέγχους από το ΚΤΕΟ. Έτσι θα μπορεί να διασταυρώσει κατά πόσο τα νούμερα στο καντράν είναι αληθινά ή αν υπάρχει χάσμα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Στην περίπτωση που αυτά τα έγγραφα έχουν… χαθεί, τότε είναι καλύτερα να μην γίνει η αγορά.
Παρά όμως τις όποιες δικλίδες ασφαλείας που έχουν τα καινούργια αυτοκίνητα για να μην μπορεί ο καθένας να μπαίνει στον εγκέφαλο του οχήματος και να γυρίζει τα χιλιόμετρα, υπάρχουν οι ειδικοί για που τις ανοίγουν και κάνουν ότι θέλουν. Η νέα έρευνα που έκανε η εταιρεία Carly, η οποία διαθέτει ειδική διαγνωστική εφαρμογή για τα αυτοκίνητα και έχει πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες, έδειξε πως δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μη γυρίζουν τα χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Βέβαια δεν είναι όλα τα κράτη της Ε.Ε. στο ίδιο επίπεδο. Για παράδειγμα στη Γερμανία το ποσοστό των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα είναι περίπου 10%, όταν στη Μάλτα φτάνει το 44% και στη γειτονική Βουλγαρία το 42%. Υψηλά ποσοστά εμφανίζουν ακόμα η Ουκρανία και η Λευκορωσία, ενώ ακολουθούν Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βαλκανικές χώρες. Στο αντίθετο άκρο βρίσκονται Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία, Αγγλία και τα Σκανδιναβικά κράτη, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω χάρτη.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πόσο εύκολα γυρίζουν τα χιλιόμετρα: