Τις περασμένες δεκαετίες, η ροκ και ιδίως η μέταλ μουσική κατηγορήθηκαν σχεδόν για τα πάντα: τον εκφυλισμό της νεολαίας, την ανάπτυξη της αναρχίας, τη δημιουργία δολοφόνων, ακόμα και την επίκληση του Σατανά. Σήμερα οι περισσότερες κατηγορίες έχουν εκπέσει, όμως πάντα είναι καιρός για κάτι καινούργιο. Όπως την επιθετικότητα πίσω από το τιμόνι.
Δείτε ακόμα: Πώς να διατηρείτε την συγκέντρωσή σας στο τιμόνι
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, μελέτη του Πολυτεχνείου της Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα, η οποία συμπεριέλαβε μέχρι και πείραμα σε προσομοιωτή οδήγησης. Η μελέτη είναι μέρος του προγράμματος που εκπόνησε το εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα σε συνεργασία με το κινεζικό Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην οδηγική συμπεριφορά των ανθρώπων. Δυο ομάδες εθελοντών κάθισαν πίσω από το εικονικό τιμόνι. Η μία άκουγε χαλαρωτική μουσική ή είχε κλειστό το ραδιόφωνο, ενώ η άλλη οδηγούσε υπό τους ήχους AC/DC, Motorhead, Metallica κλπ. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Στην πρώτη περίπτωση, οι εθελοντές άλλαξαν λωρίδα 70 φορές σε μια ώρα κατά μέσο όρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα το φλας στις περισσότερες των περιπτώσεων. Υπό τους ήχους των «Ride the Lightning», «Whole lotta Rosie» και «Ace of Spades» (Metallica, AC/DC και Motorhead αντίστοιχα για τους αμύητους) οι αλλαγές λωρίδας διπλασιάστηκαν, ενώ συνοδευόντουσαν από απότομους ελιγμούς και ανάλογη μείωση στην χρήση του φλας. Επίσης η ταχύτητα παρουσίασε μια μέση αύξηση στην τιμή της κατά 16,1 χλμ./ώρα.
Οι Κινέζοι επιστήμονες αναφέρουν πως γρήγορα κομμάτια, με ρυθμό 120 bpm (χτύποι ανά λεπτό) και άνω κυριολεκτικά μεταμορφώνουν τη συμπεριφορά του οδηγού προς το επιθετικότερο, με παράλληλη αδιαφορία για τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. O Qiang Zeng, μέλος της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε το τεστ, αναφέρει πως «η ροκ και η μέταλ μουσική χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό και ένταση, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται εν ώρα οδήγησης».
Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν αφήνουμε το πόδι στον συμπλέκτη (+video)
Εμείς να σημειώσουμε πως ο κύριος Zeng παραλείπει να αναφέρει πως ανάλογα χαρακτηριστικά -και ακόμα πιο τονισμένα- φέρουν τραγούδια της techno, trance και hip hop μελωδίας. Αλλά αφού ροκ και μέταλ έχε το διαχρονικό όνομα, γιατί να χαλάσει η παράδοση;
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Ινστιτούτου Ακοής του Κολεγίου του Λονδίνου, η μουσική σε λογική ένταση (που μας αφήνει να ακούμε και τους ήχους του περιβάλλοντος), της οποίας ο ρυθμός είναι ανάμεσα σε 60 με 80 χτύπους το λεπτό, είναι η καταλληλότερη για έναν οδηγό. Αυτός είναι ο ρυθμός που αντιστοιχεί και στους παλμούς της καρδιάς μας σε κατάσταση ηρεμίας.