To Mazda MX-5 διατηρεί από τις πιο ξεχωριστές θέσεις τόσο στην ιστορία της αυτοκίνησης, όσο και τις καρδιές των petrolheads. Μια 34ετής πορεία χτισμένη στην οδηγική απόλαυση, χαραγμένη από τροχιές του μπροστινού και λαστιχιές του πίσω άξονα. Καθ’ όλη την καριέρα του Miata, το γκάζι ουδέποτε ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Οι εποχές, ωστόσο, αλλάζουν.
H κορυφαία έκδοση του NA, για παράδειγμα, απέδιδε 130 άλογα από τον 1.800άρη κινητήρα της. Η βασική του σημερινού ND την ξεπερνά κατά 4 ίππους, από 300 κ.εκ. λιγότερα. Το MX-5 δεν θα μπορούσε να μην προσαρμοστεί στις σύγχρονες επιταγές, όπου ελέω εμπορικής απήχησης το δεξί πεντάλ χρειάζεται να έχει περίσσιο σθένος. Εξακολουθεί να μην είναι πρώτη προτεραιότητα του ιαπωνικού roadster, αλλά πλέον είναι πολύ ψηλότερα στη λίστα. Το carwow πήρε τις πιο δυνατές εκδόσεις κάθε γενιάς και τις έβαλε δίπλα-δίπλα στην ευθεία, προκειμένου να διαπιστώσει στην πράξη το χάσμα που τις χωρίζει – την πρώτη από την τελευταία, τουλάχιστον.
Το NA, όπως είπαμε, βρίσκεται στα 130 άλογα και 152 Nm, καλούμενο να κινήσει 990 κιλά μέσω 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Το NB έμεινε στα 1.8 λίτρα και το 5άρι σασμάν, αλλά ανέβηκε στα 146 άλογα και τα 168 Nm. Με την ισχύ, όμως, ανέβηκε και η ένδειξη της ζυγαριάς, για πρώτη φορά πάνω από τον 1 τόνο (1.065 κιλά). Η τρίτη γενιά (ΝC) τσίμπησε λίγο ακόμα βάρος, φτάνοντας «στρογγυλά» τα 1.100 κιλά, αλλά αναβαθμίστηκε περαιτέρω στο μηχανοστάσιο. Πρώτη φορά 2.0λιτρο, στα 160 άλογα και 188 Nm, και με 6άρι κιβώτιο για να έρθει το ND στον καλύτερο συνδυασμό: και 2.0λιτρο, και ισχυρότερο όλων (184 ίπποι, 205 Nm), και ελαφρύτερο (1.030 κιλά).
Κάπως έτσι μας προκύπτει το αδιαφιλονίκητο φαβορί. MK1 και MK4 χωρίζονται από 54 ίππους και 53 Nm, με την πλάστιγγα να δίνει στο πρώτο Miata πλεονέκτημα μόλις 40 κιλών. Τα προγνωστικά θέλουν το ND να κάνει περίπατο, αφήνοντας τα 3 άλλα να «σφάζονται» μεταξύ τους. Και δικαιώνονται απόλυτα.