Το Fiat Tipo Granturismo με παρελθόν Formula 1

Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό Fiat Tipo εμφανίστηκε στις αγγελίες των μεταχειρισμένων, με παρελθόν από τη Formula 1 και μάλιστα πρωταθληματικού επιπέδου!

Το πράσινο Tipo 1.8 i.e. Granturismo που βλέπουμε, αποτελεί μοναδική δημιουργία της Fiat για τον Nigel Mansell. Κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το «λιοντάρι από το Άπτον» το 1990, όταν εκείνος οδηγούσε για τη Ferrari στη Formula 1, και προσφέρθηκε στον Βρετανό μετά το GP της Μόντσα εκείνης της χρονιας. Αγώνα στον οποίο ο Mansell (με το νο2 στο μονοθέσιο) είχε τερματίσει 4ος, σχεδόν 1 λεπτό πίσω από τον νικητή Ayrton Senna και κοντά 50 δλ. αργότερα από τον teammate του Alain Prost, που είχε έρθει 2ος.

Το ξεχωριστό και ειδικά αφιερωμένο Tipo βάφτηκε στο παραδοσιακό πράσινο χρώμα του βρετανικού motorsport (British Racing Green) και φόρεσε τιμητική πλακέτα στη βάση της κεντρικής κονσόλας, μπροστά από το λεβιέ του 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Από τον εξοπλισμό δεν έλειπε τίποτα, περιλαμβάνοντας στάνταρ ηλεκτρική ηλιοροφή, δερμάτινα καθίσματα και ψηφιακό ταμπλό, κάτι λογικό καθώς αποτελούσε δώρο του τότε διευθύνοντα συμβούλου της Fiat, Cesare Romiti.

To αυτοκίνητο, μετά το πέρας 32 ετών, διατηρείται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, έχοντας σχεδόν 82.000 χλμ. στο ψηφιακό οδόμετρο. Κάτω από το καπό συναντάμε έναν 1.800άρη τετρακύλινδρο, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι με την 8βάλβιδη (110 ίπποι) ή 16βάλβιδη κεφαλή (136 ίπποι). Το σίγουρο είναι ο αριθμός παραγωγής, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 1 εκατ. μονάδων για το ιταλικό μικρομεσαίο. Συνεπώς το συγκεκριμένο Tipo δεν είναι απλά το πρώην αυτοκίνητο ενός πρωταθλητή Formula 1, αλλά και το υπ’ αριθμόν 1.000.000 που βγήκε από το εργοστάσιο.

Θα περίμενε κανείς πως με όλα αυτά τα σημαδιακά, η τιμή θα ήταν υψηλή. Παρόλα αυτά, η εκτίμηση της δημοπρασίας έκανε λόγο για 8.000-10.000 ευρώ, με το υψηλότερο ποντάρισμα πριν κλείσει η διαδικασία να βρισκόταν στις 6.500 ευρώ!

Get it on Google Play Download on the App Store