Ποια μάρκα Googleάρουμε περισσότερο στην Ελλάδα;

Το ιστορικό αναζητήσεων στο ίντερνετ, μπορεί πραγματικά να «κάψει» κόσμο. Μπορεί όμως και να αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού. Όπως, ας πούμε, ποια αυτοκινητοβιομηχανία ψάχνουν περισσότερο στον κόσμο, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του Compare the Market, που αφορά στοιχεία 158 χωρών, η Toyota κυριάρχησε στα «χτυπήματα» του Google τη χρονιά που μας πέρασε παγκοσμίως, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση την BMW. Ο ιαπωνικός κολοσσός ήταν πρώτος στις αναζητήσεις 55 χωρών, κατακτώντας το 34,8% του διαδικτυακού πλανήτη και σημειώνοντας μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το 2019, που είχε συγκεντρώσει το 17,7%. Κυριότερος λόγος για την αλλαγή στην κορυφή ωστόσο, ήταν η καθίζηση του ενδιαφέροντος για τους Βαυαρούς. Από 118 χώρες και ποσοστό 68% πρόπερσι, το 2020 μόλις 34 είχαν πρώτη στις προτιμήσεις τους την BMWανάμεσα τους κι η δική μας, πιστοποιώντας την αγάπη του Έλληνα για τις  «Μπέμπες». Σε βάθος τριετίας πάντως (2018-2020) η φίρμα από το Μόναχο μένει μπροστά από αυτή του Αΐτσι, με ποσοστό 38,3% αντί 31,3%.

Η Mercedes παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση, με πρωτιά σε 15 χώρες. Εξίσου σταθερά, αλλά ανοδική η Kia, που κέντρισε το περισσότερο ενδιαφέρον σε 7 χώρες και βρέθηκε στην 4η θέση, μπροστά από τη Ford. Βέβαια μια από τις 6 χώρες που έψαξαν περισσότερο το «Μπλε Οβάλ» ήταν οι Η.Π.Α., εξ ου και το τεράστιο μπλε κομμάτι στο χάρτη. Όπως βλέπουμε, το γεγονός ότι η αχανής έκταση της Ρωσίας είναι στο χρώμα της Toyota, μας δίνει και τον κυριότερο λόγο που οι Ιάπωνες ανέβηκαν στην πρώτη θέση. Το μαύρο χρώμα -που αντιστοιχεί στην AvtoVAZ- ανήκει στο Ιράν, στο Ουζμπεκιστάν πληκτρολογούν συχνότερα τα Daewoo, ενώ τεράστια έκπληξη συνιστά το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Alfa Romeo!

Από εκεί και πέρα, δεν προξενεί εντύπωση πως ο κόσμος αναζητά τις εταιρίες της χώρας του. Στην Ιταλία πρώτη είναι η Fiat, στη Σουηδία (και τη Σκανδιναβία γενικότερα) η Volvo, στη Γαλλία η Peugeot και στη Νότιο Κορέα η Hyundai. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι η ποικιλομορφία στην Αφρική. Μέχρι η Alpine καταφέρνει να βρεθεί στην πρώτη θέση (στην Αιθιοπία), ενώ η AvtoVAZ είναι πρώτη στις αναζητήσεις σε Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Καμερούν, Μαυριτανία και Δυτική Σαχάρα!

Get it on Google Play Download on the App Store