Ποια αυτοκίνητα μας αποχαιρετούν το 2024;

Κάθε χρονιά που κλείνει και στρώνει το χαλί για την επόμενη, συνοδεύεται από αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αυτοκινητικά σημαίνει πως κάποια μοντέλα έρχονται, κάποια φεύγουν. H μετάβαση από το 2023 στο 2024 δεν γίνεται να αποτελέσει εξαίρεση, συνοδευόμενη μάλιστα από αρκετά ηχηρά «αντίο».

Τα μοντέλα που μας αποχαιρετούν φέτος, στην πλειοψηφία τους ενδέχεται να δουν διάδοχη κατάσταση σε διαφορετική εφαρμογή. Ο όρος «ηλεκτρικό crossover» θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, φιλοξενώντας σε πολλές περιπτώσεις ονόματα αγαπημένων κουπέ. Άλλα δεν πρόκειται να επιστρέψουν καθόλου, ορισμένα μπορεί να κάνουν κάποια στιγμή comeback όπως τα αγαπήσαμε. Άγνωσται αι βουλαί των κατασκευαστών, οι οποίοι αναλύουν συνεχώς τα δεδομένα της αγοράς και προσαρμόζονται στον έναν και απαράβατο κανόνα της: ό,τι δεν πουλάει (ή μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι που θα πουλάει περισσότερο) κόβεται.

Πάμε να δούμε ποια τετράτροχα δεν πρόκειται να ακούσουν το «Καλή Χρονιά», μαζί με όσες πληροφορίες -επισημοποιημένες ή φημολογούμενες- υπάρχουν για το μέλλον τους.

Audi TT

Τι λέει το μέλλον: Κατά πάσα πιθανότητα πάει για ηλεκτρικό crossover, δίχως το Ίνγκολσταντ να επιβεβαιώνει κάτι ακόμα.

Audi R8

Τι λέει το μέλλον: Εδώ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα σε σχέση με το TT. Το R8 θα επιστρέψει, ως ηλεκτρικό και με μάξιμουμ απόδοση κοντά στα 1.700 άλογα!

Chrysler 300

Τι λέει το μέλλον: Έπειτα από 18 χρόνια στην αγορά, ο «ταλαίπας» από το Ντιτρόιτ βγαίνει επιτέλους στη σύνταξη. Στη θέση του περιμένουμε ένα ηλεκτρικό crossover, στα πρότυπα του Airflow.

Dodge Challenger και Charger

Τι λέει το μέλλον: Το μεν Challenger θα περάσει σε αμιγώς ηλεκτρικά μονοπάτια, το δε Charger καταργείται τελείως (το Durango στη φώτο συνεχίζει κανονικά)

Ferrari Portofino M

ferrari pwliseis

Τι λέει το μέλλον: Διόλου τυχαίο το ενσταντανέ με τη Roma, η ανοιχτή έκδοση της οποίας θα πάρει εξ ολοκλήρου τη θέση της Portofino.

Ford Fiesta

Τι λέει το μέλλον: Μαζί με του Audi TT, ο πιο βροντερός και με διαφορά ο πιο ιστορικός αποχαιρετισμός της χρονιάς. Φινάλε μετά από 47 ολόκληρα χρόνια για το Fiesta, προκειμένου να αναλάβει η ηλεκτρική έκδοση του Puma.

Kia Stinger 

kia stinger gt tribute

Τι λέει το μέλλον: Άλλη μία έξοδος προς τέρψη της ηλεκτροκίνησης, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο EV6.

Mercedes CLS

 

Τι λέει το μέλλον: Κάτι παρόμοιο με το Stinger. Το πρώτο τετράθυρο κουπέ στα χρονικά αποσύρεται, προκειμένου αφενός να ανοίξει χώρο στη γραμμή παραγωγής για τη νέα E-Class, αφετέρου για να ανακατευθύνει το αγοραστικό της κοινό στην ηλεκτρική EQE.

Nissan Maxima

Τι λέει το μέλλον: Από τα πιο διαχρονικά best sellers της αμερικανικής αγοράς, ακόμα ένα θύμα της ηλεκτροκίνησης και των ολοένα μειούμενων πωλήσεων στα σεντάν. Ουδείς ορατός αντικαταστάτης στον ορίζοντα.

Porsche Panamera Sport Turismo

Τι λέει το μέλλον: Τι να λέει; Ούτε το 10% των συνολικών πωλήσεων Panamera δεν καταλαμβάνει, οπότε «χαιρετάει» οριστικά κι αμετάκλητα.

Get it on Google Play Download on the App Store