Στο άκουσμα των λέξεων «Group B» έρχονται στο μυαλό ασύλληπτες σκηνές «αυτοκτονικής» οδήγησης, πίσω από το τιμόνι τεράτων ιπποδύναμης. Και οι πρώτες σκέψεις περί αυτών αφορούν τα Audi Quattro, Peugeot 205 T16 και Lancia Delta S4. To Skoda Target αναμενόμενα δεν υπάρχει πουθενά στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου. Όμως για μια σύντομη περίοδο, τα έβαλε με τα θηρία.
Μπορεί τα τρία προαναφερθέντα να αποτελούν την Αγία Τριάδα του Group B (με αρκετές guest εμφανίσεις από την Lancia 037), όμως δεν έτρεχαν μόνα τους. Στις ειδικές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ συμμετείχαν πολλές ακόμα παρουσίες, οι οποίες μπορεί να μην διεκδίκησαν τίτλο, να μην έφτασαν σε κάποια νίκη, να μην κατάφεραν να βρεθούν κοντά στο βάθρο, όμως αξίζουν μια εύφημο μνεία και το μερτικό τους από την πιο εξωφρενική εποχή των αγώνων αυτοκινήτου.
Δείτε ακόμα: Άριστο Skoda Target αναζητά δεύτερη νιότη
Το Target -ή 130, όπως λεγόταν στο εξωτερικό- μάλιστα ήταν από τα πιο ιδιαίτερα, καθώς μαζί με την Porsche 911 ήταν τα μόνα πισωμήχανα. Παρουσιάστηκε το 1984, με σκοπό να αντικαταστήσει το επιτυχημένο 130RS Coupe, το οποίο όμως έδειχνε τα χρόνια του και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μετάβαση από Group 2 σε Group B. Κάτω από αυτό που στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει το πορτμπαγκάζ, τοποθετήθηκε ένας ατμοσφαιρικός 1.300άρης αλουμινένιος τετρακύλινδρος, με διπλά καρμπιρατέρ Weber DCOE και απόδοση 130 ίππων. Συγκριτικά με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, το 130LR Group B ήταν με διαφορά το πιο αδύναμο. Αλλά και το πιο ελαφρύ: πόρτες, καπό και πορτμπαγκάζ ήταν κατασκευασμένα από αλουμίνιο, παράθυρα και προφυλακτήρες από πλαστικό, με την ζυγαριά να σταματάει στα μόλις 720 κιλά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις το βάρος έφτανε σε αυτό το σημείο με την χρήση έρματος, που τοποθετούσαν οι μηχανικοί στο εμπρός μέρος ώστε να βελτιώσουν την κατανομή του βάρους.
Για να αμβλύνουν την δυστροπία της οδικής συμπεριφοράς ελέω πισωμήχανης διάταξης, ο πίσω άξονας ήταν ολοκαίνουργιος, όπως και το μπλοκέ διαφορικό. Τη μετάδοση της κίνησης αναλάμβανε ένα χειροκίνητο 5άρι κιβώτιο.
Διαβάστε επίσης: Η Skoda Octavia RS ήταν (και είναι) το φθηνότερο οικογενειακό «γκάζι»
Με τους Ladislav Křeček, John Haugland και Pavel Sibera ο «Δαβίδ» από την τότε Τσεχοσλοβακία δεν απείλησε ποτέ τους «Γολιάθ», όμως τερμάτισε πολλές φορές στην πρώτη δεκάδα, δίχως να συλλέξει βαθμό (δυστυχώς για το 130LR, τότε βαθμολογούνταν οι πρώτοι 6). Το τέλος του Group B το 1987, σήμανε και την απόσυρση του αγωνιστικού Skoda. 200 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν για την homologation, 20 αγωνιστικά, συν πολλές μετατροπές από 130RS σε 130LR. Άγνωστος ο αριθμός των αυθεντικών 130LR που διασώζονται σήμερα, όμως video σαν τα παρακάτω θα μας θυμίζουν τον καιρό που ένα οικογενειακό σεντάν 130 ίππων, μπήκε στην ίδια αρένα με εστιασμένα «κτήνη», πολλαπλάσιου μπάτζετ και ισχύος.